La magrana del Misteri d'Elx pren forma

El tràfec d’elements tradicionals comença a respirar-se en la Casa de la Festa, on es planxen vestits i es preparara l’oripell característic de la representació

Dues de les ales de la magrana del Misteri / À Punt NTC

A les tramoies del Misteri d’Elx, ja hi ha un ritme frenètic per tal de recuperar tot allò que la tradició ha permés conservar. La Casa de la Festa ja és un anar i vindre i, al mateix temps, comença el tràfec d’elements artesanals que la pandèmia havia impedit traure en els dos últims estius.

Cadascun dels vestits dels protagonistes d’aquest drama medieval ha d'estar preparat perquè dijous, 11 d’agost, és el primer dels assajos. Dues famílies són les encarregades de cosir tot l’oripell que forma part de la confecció dels aparells aeris d’aquesta representació declarada patrimoni immaterial de la humanitat. 

Adela Pinyol, oficial de sastreria, ha assenyalat que la tradició de preparar els elements que apareixen en la representació es lleguen de generació en generació, com ha passat en la seua família.

"Ma mare ho va fer durant cinquanta anys, després la meua germana durant 25 anys i ara, com la meua germana ja ha faltat, ho fa una neboda meua perquè la meua germana la va ensenyar", explicava Adela.

A començament de juny comencen els preparatius dels elements que engrandeixen aquesta festa. L'araceli, la magrana i la coronació requereixen hores i hores de faena. A hores d’ara, les famílies il·licitanes treballen en les huit ales de la magrana. L'oripell de hui serà la pluja del Misteri de l'any que ve. 

Maribel Fernández, sastressa d’aquesta emblemàtica festa, apunta que aquesta és una faena molt laboriosa perquè han de fer xicotets trossets d'oripell que es convertirà en la pluja final del Misteri. Tracten de fer trossets d'oripell molt menuts, que fins i tot, com admet Maribel, fan que la mà es ressentisca.

Quan falten quatre dies per al primer dels assajos, els vestits dels jueus ja estan planxats i també els de les Maries, perquè no calga improvisar a última hora ni el més mínim detall. L'artesania de tot el que envolta el Misteri són valors afegits a aquest drama únic. 

També et pot interessar

stats