La Nit de l'Albà, declarada festa d'interés turístic nacional

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme reconeix "la seua antiguitat, la seua originalitat, i el seu arrelament en la localitat"

La Nit de l'Albà ha sigut reconeguda com a Festa d'Interés Turístic Nacional / À Punt NTC

La Nit de l'Albà d'Elx ha sigut reconeguda festa d'interés turístic nacional després de la signatura de la declaració per part del secretari d'Estat de Turisme, Fernando Valdés, una vegada comprovada que la sol·licitud cursada per l'Ajuntament del municipi compleix els requisits establits en l'Orde ICT/851/2019, de 25 de juliol.

Així ho ha anunciat aquest dijous el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme en un comunicat.

"Aquest sorprenent espectacle pirotècnic en el qual participa tota la ciutat té l'origen en l'edat mitjana, quan ja llavors els il·licitans disparaven coets en honor a la Verge de l'Assumpció, patrona de la ciutat. Per la seua antiguitat, la seua originalitat, i el seu arrelament en la localitat, la Nit de l'Albà mereix ser distingida com d'interés turístic nacional", ha valorat Fernando Valdés després de signar la resolució.

La nit del 13 d'agost marca l'inici dels dies grans d'Elx, quan es representa el Misteri d'Elx, drama sacrolíric d'origen medieval i declarat obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat per la Unesco.

En un lapse de 45 minuts, en la Nit d'Albà es disparen des de diferents punts de la ciutat més de tres-centes palmeres de focs artificials de color patrocinades per particulars, empreses, comerços, entitats i associacions, en coordinació amb l'Ajuntament.

L'espectacle acaba amb la disparada de la Palmera de la Verge, que arriba a una altura de 300 metres i una obertura de 700 metres de diàmetre, i arriba a ser visible des de poblacions veïnes com Santa Pola, Crevillent o Alacant.

Quan aquesta palmera s'apaga, s'encén una estructura metàl·lica d'una mica més de tres metres d'altura amb bengales en el campanar de la basílica i que forma la silueta de la patrona, moments abans que els veïns d'Elx comencen a cantar a l'uníson des de terrasses, balcons i finestres la popular havanera Aromes il·licitanes.

La Nit de l'Albà és un espectacle pirotècnic únic no sols per la intensitat de la pólvora que s'utilitza, sinó també per la implicació de milers i milers d'il·licitans i il·licitanes que fan d'aquesta celebració un nexe d'unió i un símbol d'identitat cultural del poble d'Elx.

També et pot interessar

stats