Elx vol que la Nit de l'Albà siga festa d'interés turístic nacional

L'Ajuntament demana al Ministeri de Turisme que concedisca a aquest espectacle pirotècnic originari de l'edat mitjana el reconeixement honorífic per la seua "rellevància" i "singularitat"

Imatge d'arxiu de la Nit de l'Albà de 2019
Imatge d'arxiu de la Nit de l'Albà de 2019 / À Punt NTC

L'Ajuntament d'Elx ha demanat al Ministeri de Turisme que declare la Nit de l'Albà com a festa d'interés turístic nacional, després de rebre el vistiplau de la Conselleria de Cultura.

El regidor de Turisme, Carles Molina, ha assenyalat en un comunicat que aquest títol honorífic posaria de manifest la "rellevància" i "singularitat" d'aquest espectacle pirotècnic, a més de "reforçar" la promoció turística de la ciutat. 

La Nit de l'Albà, símbol d'identitat cultural del poble d'Elx, ja va ser declarat festa d'interés turístic autonòmic el 2014. Els orígens de la celebració es remunten a l'edat mitjana, quan cada 13 d'agost es disparaven tot tipus de focs artificials i s'encenien lluminàries per a espantar les forces del mal en la vespra dels dies grans de les festes d'Elx. A més, les famílies disparaven un coet per cadascun dels fills que tenien, a manera d'ofrena a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de l'Assumpció.

Hui dia eixa tradició ha derivat en el llançament de desenes de milers d'artefactes pirotècnics de manera coordinada i alterna des de diferents punts de la ciutat. L'espectacle culmina a les dotze en punt de la nit amb el llançament de la considerada com a la palmera de focs artificials més gran del món, la palmera de la Mare de Déu.

Per a contemplar i participar en aquesta nit màgica, el veïnat del municipi puja a les terrasses dels edificis en companyia de milers de visitants i turistes, que també segueixen l'esdeveniment a peu de carrer. 

També et pot interessar

stats