L'últim canó de la Generalitat torna a casa més de tres segles després

La peça, creada en 1679, és la nova adquisició del Museu Militar de València.

L\'últim canó de la Generalitat torna a casa més de tres segles després
L'últim canó de la Generalitat torna a casa més de tres segles després

El Museu Militar de València presenta l'última adquisició per a la seua col·lecció permanent: un canó pedrer de 1679, l'últim que es va fondre quan aquest territori encara conservava els furs, abolits en 1707 amb el Decret de la Nova Planta, i símbol de la Generalitat. La peça, que protagonitza la renovada sala dels exèrcits dels segles XVI i XVII, decorada pel pintor valencià Francisco Santana, ha estat durant segles a Catalunya i va estar exposat durant anys al Museu Militar de Montjuïc. Ara, més de tres segles després, torna a casa. 

El canó es va fondre fa 340 anys al Pla del Remei, a la Casa d'Armes de la Generalitat per a la defensa de la ciutat. Per aquest motiu es considera "l'últim representant de la llarga tradició militar valenciana", destaquen els responsables del museu.  

Aquest canó pedrer té gravats els escuts dels diferents estaments de la Generalitat: civil, eclesiàstic i militar, així com els noms dels diputats que el van pagar, el del fonedor, el campaner major de València i el dissenyador. 

Es tracta d'"una peça única, que ha arribat als nostres dies, gràcies a la seua admirable qualitat artística, ja que aquest tipus d'armes es refonien reiteradament per a fer altres armes. Segur que això és el que els va passar a altres canons d'aquest tipus", assenyalen responsables del museu.

També et pot interessar

stats