L'ermita de conquesta de Sant Roc de Ternils, a Carcaixent, un temple amb sorpreses

Ix a la llum un fresc de grans dimensions sobre la Santa Cena, temàtica única en esglésies valencianes gòtiques

Ix a la llum un gran fresc de la Santa Cena a l’ermita de Sant Roc de Ternils de Carcaixent / À Punt NTC

A l'ermita de la Conquesta de Sant Roc de Ternils, a Carcaixent (Ribera Alta), ha eixit a la llum un fresc de grans dimensions sobre la Sana Cena, temàtica única en esglésies valencianes gòtiques. La calç que cobria l'obra l'ha conservada durant segles i no es descarta que hi apareguen més sorpreses.

Mai no s'haurien imaginat a Carcaixent que davall les parets emblanquinades de l’ermita de Sant Roc hi havia un tresor d’aquest calibre: una Santa Cena sobre el fons ratllat de la senyera. Andrés Ballesteros, encarregat de la restauració, afirma que es tracta d’una de les troballes més importants d’aquestes característiques a la Comunitat Valenciana, que no hi ha una obra semblant en tot el territori. 

Hi havia referències bibliogràfiques antigues d'aquesta obra de nou metres d'alçària per tres i mig d'amplària, però ningú no s'esperava que apareguera ni que ho fera en un estat excel·lent. Segons el regidor de Cultura i Patrimoni de Carcaixent, Pasqual Boqueta, afirma que es poden llegir quasi tots els noms dels apòstols i que el menjar es veu al detall.

De fet, l’estat del fresc és tan bo que la restauració ha consistit, bàsicament, en l’eliminació molt minuciosa de totes les capes de calç i algeps que hi havia per damunt de la pintura i “a punta de bisturí”, explica Ballesteros. Després s’ha procedit a fixar els estrats i a fer una “reintegració cromàtica” o retoc dels colors, a les parts o s’havia perdut. Però sempre sense arribar a crear falsos històrics, puntualitza el cap de l’equip de restauració. El resultat del seu treball és un fresc restaurat que sorprén per la vistositat dels colors.

A més, no es descarta que l’ermita de Sant Roc amague més sorpreses, ja que, segons explica el regidor Boqueta, segons els registres històrics, tota l’ermita hauria d’estar plena de frescos com aquest, només cal anar fent sondatges a les parets per a trobar-ne d’altres. 

L’ermita de Sant Roc de Ternils, que està dessacralitzada des de la desamortització de Mendizábal, és actualment bé d'interés cultural de Carcaixent. De segur que encara amaga més tresors entre les seues antigues pedres. 

També et pot interessar

stats