Així és l’elaboració artesanal de les mantellines de les belleses d’Alacant

Només queden tres dones a la Comunitat Valenciana que encara treballen aquesta peça de manera tradicional

Les mantenilles han sobreviscut artesanalment al llarg de mig segle / À Punt NTC

Les mantellines són un element essencial de la indumentària de les belleses d'Alacant, que llueixen durant el regnat. A la Comunitat Valenciana, només queden tres artesanes que confeccionen aquestes peces elaboradíssimes, les quals han hagut d'adaptar la tècnica per a seguir els diferents estils i modes del moment.

Mari Carmen González és una d’elles. Fa mantellines de núvia alacantina des de fa mig segle. "És el que nosaltres emmidonem, rissem i acanalem amb les mans", ha explicat al seu taller, on ha mostrat imatges d’antics llibres que recullen l’evolució de la peça.

Aquesta peça de roba, característica de les belleses, ha evolucionat des dels anys 30, quan es feia servir el vel per a missa. Després ha seguit les modes de cada època, però el que és fonamental sempre és aconseguir un acanalat perfecte, format per set caragols, que en acabant es personalitza per a les belleses. "Tres per cada costat del rostre i un altre en el front", segons ha indicat la modista.

La randa, anomenada rebrodé, i els tuls brodats, amb lluentors o sense, una vegada emmidonats, han d'agafar la forma ornamental que és tan característica.

Per les seues mans han passat enguany les mantellines de les belleses, com la destinada a la bellesa del foc 2023, Belén Mora, i també la que portà a la seua proclamació d'aquest dissabte.

També et pot interessar

stats