L’AVL presenta les activitats del cicle «Escriptors de l’Any 2023. Valencians de l’Exili»

La institució ret homenatge als autors que van mantindre el valencià en la seua producció durant l’exili

Presentació del cicle "Escriptors de l'Any 2023. Valencians de l'Exili"
Presentació del cicle «Escriptors de l'Any 2023. Valencians de l'Exili» / AVL

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha presentat el programa d’activitats previstes per la Comissió de l’Escriptor de l’Any 2023, que enguany es dedica als escriptors valencians de l’exili. El tret d’eixida de la programació el va donar l’escriptora Marta Pessarrodona el 27 d’abril amb la conferència «Elles també hi eren: les dones i l’exili de 1939» al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. La pròxima xarrada, que també se celebrarà a La Nau, tindrà lloc el 25 de maig i serà a càrrec d’Irene Ballester. «Memòries d’oblit: coratge i esperança en l’art de les exiliades valencianes» és el títol de la xarrada que oferirà la historiadora i especialista en estudis feministes en art i gènere. El cicle de conferències es reprendrà el mes d’octubre amb el crític d’art i historiador, Manuel García, i Lluís Meseguer, catedràtic de Literatura de la Universitat Jaume I de Castelló.

A més d’aquest cicle, la comissió de l’Escriptor de l’Any, formada pels acadèmics Josep Palomero (president), Àngels Gregori (secretària), Ramon Ferrer, Carme Manuel, Vicenta Tasa i Joan Francesc Mira (vocals), ha treballat les activitats previstes amb un enfocament universalista. «Hem plantejat aquesta visió tenint en compte que l’exili valencià conté molts elements que s’han de tindre en consideració per tal d’entendre’l bé», ha explicat Josep Palomero en relació amb la resta d’actes, l’objectiu dels quals és recuperar els escriptors valencianistes exiliats, a pesar de l’escassa producció en valencià que van poder desenvolupar als diferents països d’adopció.

Exposició universalista

En la llista dels escriptors exiliats que l’Acadèmia recordarà els pròxims mesos es troben Angelí Castanyer Fons, Josep Castanyer Fons, Carles Esplà, Emili Gómez Nadal, Gaetà Huguet Segarra, Juli Just Gimeno, Artur Perucho Badia, Francesc Puig Espert i Max Aub Mohrenwitz, entre altres. Tots aquests noms tindran un espai destacat en l’exposició «Escriptors valencians exiliats del 1939 i altres exilis interiors», que estarà a la Sala Oberta de La Nau entre el 20 de novembre d’enguany i el 6 de gener del 2024. La mostra farà un recorregut per les geografies de l’exili valencià (el nord d’Àfrica, França, Europa del Nord, Europa de l’Est, Amèrica Llatina i la Unió Soviètica), documentarà la trajectòria dels escriptors que van haver d’exiliar-se i exhibirà algunes de les publicacions on van col·laborar. A més, l’exposició recordarà l’exili interior que van patir els lletraferits que es van quedar i ressenyarà la contribució de l’exili de gran part del món de la cultura valenciana en la seua projecció internacional.

Vinculada a aquesta mostra, se n’ha elaborat una altra d’itinerant formada per dotze panells que recorrerà el territori valencià, tal com va fer l’any passat l’exposició «Joan Fuster. Una vida il·lustrada», dedicada a l’assagista de Sueca.

Altres activitats: còmic, jornada didàctica...

Igual que en anys anteriors, s’han programat un còmic i una jornada didàctica destinada als docents. Amb el títol «L’exili valencià, història i literatura», aquesta activitat tindrà lloc els dies 22 i 23 de setembre en el Centre Cívic del Port de Sagunt. Hi intervindran Pasqual Mas, Ramon Ferrer, Susa Juárez, Cristina Escrivà i Pau Alabajos. A més, es realitzaran dos tallers: «L’Stanbrook en la ficció i el cinema», a càrrec d’Ivan Carbonell, i «El còmic explica l’exili», amb Josep V. Garcia i Fran Collado. El seu objectiu, com ha subratllat l’acadèmica Carme Manuel, és que el record i el coneixement dels escriptors homenatjats vaja més enllà de l’any que se’ls dedica. «Això s’aconsegueix treballant amb el professorat, que és el col·lectiu que millor transmet la cultura a l’alumnat. No ens agradaria que la figura de tots els literats que hem homenatjat quedara reduïda a la celebració d’un any», ha expressat.

La creació de la historieta que narrarà un episodi relacionat amb l’exili serà a càrrec del dibuixant alcoià Daniel Olmo i de l’escriptor Vicente Muñoz Puelles. Aquest còmic passarà a formar part de la col·lecció Gràfica de Publicacions de l’Acadèmia. A més, la institució publicarà un quadern didàctic, elaborat per l’escriptor i professor Pasqual Mas, en el qual es tracten, sobretot, els autors que van escriure en valencià abans de l’exili. En aquesta ocasió, com a novetat la guia didàctica contindrà un repertori fotogràfic.

També s’oferira, en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura, un concert recital relacionat amb l’exili del 1939. A més a més, l’Acadèmia editarà facsímils d’interés, especialment d’algunes revistes que va publicar la Casa Regional Valenciana de Mèxic, sobretot, Mediterrani i Senyera, i publicarà una antologia amb textos de l’exili.

Imatge gràfica

La imatge gràfica que acompanyarà les activitats de l’Acadèmia és un «poema visual» en què es fonen llibre i viatge, creat per la marca Espirelius. Es parteix d’una maleta menuda, vinculada al viatge lleuger d’equipatge. Un rectangle és el punt de partida d’aquest objecte, al qual se sumen la lletra «e» —que fa referència als conceptes d’«escriptor» i «exili», i que dona lloc als tancaments de la maleta i a les pàgines d’un llibre obert—, i un parèntesi —que atorga a l’espectador la informació necessària per a construir una maleta, ja que fa el paper d’ansa. Amb aquests trets tipogràfics Espirelius aconsegueix plasmar la idea d’una maleta llibre.

També et pot interessar

stats