L’Associació Valenciana d’Astronomia fa mig segle que acosta a la ciutadania els misteris de l'univers

L'organització ha programat diverses conferències sobre la vida a altres planetes o la importància de les ones gravitacionals

Astrofotografia de l'Aurora Boreal a Lapònia
Astrofotografia de l'aurora boreal a Lapònia / AVA / Xema García

Acostar el món de les estreles al ciutadà. Aquest és el propòsit de la Fundació de l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA), que aquest cap de setmana compleix 50 anys ensenyant a tots els públics els misteris i els orígens dels cossos celestes i de l’univers. 

Amb aquest objectiu, l’AVA ha preparat un cicle d’exposicions, conferències i jornades de portes obertes per a divulgar el coneixement de l’astronomia a tota la ciutadania amb una finalitat didàctica. 

Les activitats, que tenen lloc a la seu de l’ADEIT (Fundació Universitat Empresa) de València, han començat divendres amb una benvinguda del president de l’Associació, Jordi Cornelles, i una primera conferència del doctor en Física i tècnic superior en Astrofísica de la Universitat de València, Enric Marco, sobre la importància que la contaminació lumínica té al nostre entorn. 

Ja el dissabte, s'abordaran temes com el mateix creixement de l’AVA des dels anys 70, la cerca de vida en altres planetes, l’estudi de micropartícules en relació amb la teoria del Big Bang que va crear l’univers, o la hipòtesi de l’existència d’un nové planeta al sistema solar, tot i que Plutó va deixar de ser considerat com a tal ara fa tretze anys. 

Les celebracions d’aquest cinquantenari acabaran de vesprada amb les conferències d’Isabel Cordero, llicenciada en Matemàtiques i doctora en Astrofísica, que parlarà de la importància que ha tingut la detecció de les ones gravitacionals (ones concèntriques que s’originen per esdeveniments molt violents, com la fusió de dos forats negres, i que estiren i contrauen l’anomenat teixit de l’espai-temps mentre viatgen a la velocitat de la llum), i amb la ponència de Juan Carlos Casado, president de l’Observatori Astronòmic de Girona, que mitjançant els seus viatges i expedicions ha obtingut imatges espectaculars d’un eclipsi solar, de l’aurora boreal, i fins i tot, de la Via Làctia. 

Les conferències, que són d'assistència lliure i gratuïta, es completaran amb una exposició que mostra les millors astrofotografies que l’AVA ha recopilat entre tots els socis.

Document
Programa del 50 aniversari de l'Associació Valenciana d'Astronomia
Consulta'l

També et pot interessar

stats