L’art com a teràpia en temps de confinament

En el Dia Mundial de l’Art fem un recull d’algunes de les propostes virtuals dels museus de la Comunitat Valenciana.

Ací comença la visita virtual al Museu de Belles Arts de València
Ací comença la visita virtual al Museu de Belles Arts de València

El Dia Mundial de l’Art se celebra el 15 d’abril per a commemorar el naixement d’un del artistes més complets de la història, Leonardo da Vinci. L’art és una forma d’expressió que ens ajuda a resoldre conflictes i desenvolupar el pensament creatiu que ens permet evolucionar. En temps de confinament, l’expressió artística adquireix una funció terapèutica fonamental. Com diu José Miguel Cortés, director de l’Institut Valencià de l’Art Modern (IVAM), “la cultura no té el paper de curar malalties, però sí el de restablir la calma en l’ànima”.

Seguint les indicacions de l’estat d’alarma, les portes dels museus, cinemes, teatres… estan tancades, però obrin cada dia de manera virtual. Mentre dure la quarantena, molts centres d’art han decidit continuar mostrant les seues creacions a través de les plataformes digitals. Ací trobaràs un recull de les visites virtuals i les iniciatives artístiques d’alguns centres autonòmics, nacionals i internacionals:

Museus valencians

Altres museus d’Espanya

Museus internacionals

Altres iniciatives artístiques

La Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana ha creat eBiblio Comunitat Valenciana, que fa possible la lectura de llibres electrònics a través d'internet. Aquesta plataforma posa a la disposició de la ciutadania el catàleg per a poder llegir les principals novetats editorials en format digital per tauletes, telèfons intel·ligents, ordinadors personals o lectors de llibres electrònics. Es pot gaudir d'un màxim de tres préstecs simultanis i fins a 5 pel·lícules per setmana.

El Palau de la Música de València, per la seua part, ha posat a l’abast les peces de l'arxiu audiovisual de l'Orquestra de València i de la Banda Simfònica Municipal, mitjançant llistes de reproducció de YouTube.

Si la disciplina artística que més gaudeixes és el teatre i la dansa, el Ministeri de Cultura i Esport ha posat a la teua disposició la Teatroteca amb més de 1.500 obres de teatre debades en streaming. Per acceder-hi, només has de registrar-te. També pots accedir al contingut a través de les apps d’Android i iOS i filtrar-lo per títol, autor o noms dels professionals. També hi ha contingut específic per els més menuts.

The Covid Art Museum

La Gioconda de @karencantuq i La creació d'Adam de @mel.artanddesign | Font: @covidartmuseum

José Guerrero, Irene Llorca i Emma Calvo són tres publicistes de Barcelona que han decidit crear el primer museu virtual d''art covid'. El museu inclou obres d’art com La Gioconda de Da Vinci o La creació d'Adam de Miquel Àngel, però afectades d’alguna manera per aquesta crisi del coronavirus. Aquest museu es decideix crear per la gran allau d'art que podem trobar a la xarxa social Instagram. Hui en dia, aquests publicistes ja reben entre 20 i 50 obres al dia. Més enllà dels rotllos de paper higiènic i les mascaretes, el denominador comú d'aquestes obres és que tot el món s'hi veu reflectit. Ací trobaràs un tast d’aquesta exposició virtual.

També et pot interessar

stats