L’Aplec dels Ports torna en una edició atípica al Forcall

La 42a edició se celebra amb un aforament reduït i totes les activitats requeriran reserva prèvia

Cartell de la 42a edició de l’Aplec dels Ports
Cartell de la 42a edició de l’Aplec dels Ports / Aplec dels Ports

La comarca dels Ports recupera el seu Aplec en una edició atípica, marcada per la pandèmia, després de cancel·lar l’edició de l’any passat per la crisi sanitària. Enguany, la 42a edició de l’Aplec dels Ports torna amb un aforament reduït i totes les activitats requeriran reserva prèvia per a poder-hi assistir. A més, s’ha donat prioritat a la gent del territori per “evitar desplaçaments i aglomeracions innecessàries”. 

Els actes comencen aquest divendres a les 19:00 hores amb la presentació del Diccionari amanoset dels Ports, un projecte d'arreplega de lèxic propi del territori. Després hi haurà una xarrada sobre la línia de molt alta tensió (MAT) i la inauguració d’una exposició. A les 22:00 hores serà la inauguració oficial, a càrrec de La Xalera, i la nit es tancarà amb l’actuació del grup Pepet i Marieta.

Les activitats de dissabte començaran al matí amb una despertà amb els Dolçainers i Tabalers dels Ports, i després hi haurà diverses xarrades i presentacions culturals. Ja a la vesprada tindrà lloc una xarrada sobre el projecte “Muntanyes d’il·lusions” i l’actuació de Trobadorets, Maluks, Skartxoarmados, El Diluvi i per acabar “No s’apaguen les estreles”, amb Xavi Sarrià.

Diumenge es tancarà l’Aplec amb una xarrada de la Colònia Forcallano-catalana, una presentació a càrrec del Centre d’Estudis dels Ports i l’actuació de Ramonets. Per acabar, les actuacions de Cesk Freixas, Summer Ends i Zoo. 

L’organització fa una crida a la responsabilitat de “totes aquelles persones que estimen la comarca i l’Aplec”, per a tindre un cap de setmana segur. Així, recorden les mesures de seguretat bàsiques com són mantindre la distància de seguretat entre els assistents i reunir-se un màxim de 10 persones per taula. 

La lluita contra el despoblament, el seu leitmotiv 

Els Ports és una de les comarques valencianes més afectades pel despoblament. Nou dels municipis estan en risc alt o molt alt de despoblament, segons dades de l’Ivace. Són Cinctorres, Herbers, Olocau del Rei, Portell de Morella, Vallibona, Villores, el Forcall, Castellfort i Sorita. 

L’Aplec es reivindica cada any com un altaveu de les “mancances i drets” d’un territori on, segons diu el manifest d’aquesta edició, és molt difícil “teixir-se un futur”. “L’Aplec és la representació de la força i de la lluita diària de totes les persones que s'hi queden a viure, treballar i gaudir del nostre trosset de món. Perquè sí, sense cap dubte, no volen marxar”, diu el manifest. 

Així, a través de diferents activitats, vol visibilitzar la realitat que viuen cada dia els habitants dels Ports i també donar a conéixer les seues meravelles. “Durant més de 40 anys hem estat reivindicant que estem ací perquè se’ns escolte, se’ns valore i se’ns cuide com a la resta de territoris […]. Per aquesta raó i més fort que mai, diem: 'Resistència contra la indiferència!'”. 

També et pot interessar

stats