L’Aplec dels Ports torna a Morella per a reivindicar la música, la cultura i la llengua valencianes

Sota el lema "Sembrem comarca, collim futur", tracta de visibilitzar les necessitats d’una zona cada vegada més despoblada

Un espectacle de dimonis durant la inauguració de l'Aplec / À Punt NTC

L'Aplec dels Ports torna a Morella, que acull la 44a edició d'aquesta trobada. Amb el lema "Sembrem comarca, collim futur" barreja la reivindicació i la festa per a visibilitzar les necessitats d'una zona cada vegada més despoblada. A Morella, els dimonis i els gaiters prengueren aquest dijous a la nit els carrers del poble per a donar el tir d'eixida de l’Aplec. Música, pirotècnia i festa per a situar al mapa aquesta comarca d'interior i reivindicar-ne les necessitats. 

Andreu Fabregat, membre de l’organització, afirma que amb l’Aplec aconsegueixen tindre repercussió i reivindicar les necessitats de la comarca, al mateix temps que mostren el seu mode de vida. Durant quatre dies, la defensa de la llengua, la cultura i les tradicions populars atrauen la gent dels Ports i multitud de valencians i valencianes d'altres comarques, així com gent de Catalunya i Aragó.

La música en valencià n’és el reclam principal. Vaire, Garrama, Aina Palmer i Kol·lectiu Estafa van ser els encarregats de donar la benvinguda en un escenari per on també passaran Pepet i Marieta, el Diluvi o Xavi Sarrià, entre d'altres. Però també hi ha altres activitats culturals, com ara presentacions de llibres o exposicions, que han agafat pes en aquesta edició de la cita més important de tot l’any a la comarca dels Ports. 

També et pot interessar

stats