L'alacantí Ángel Fitor, premi al millor portafolis del Wildlife Photographer of the Year
“Els cíclids del planeta Tanganyika” és el títol del treball premiat, sis fotografies que capten la vida amenaçada per l’activitat humana d’aquest tipus de peixos al llac del continent africà
El fotògraf alacantí Ángel Fitor ha sigut guardonat amb el premi Wildlife Photographer of the Year en la categoria de portafolis. Els premis, anunciats aquest dimarts en una gala virtual pel Museu d’Història Natural de Londres (Regne Unit), són un reconeixement internacional a la composició artística de les fotografies, la innovació tècnica i el coneixement del món natural.
“Els cíclids del planeta Tanganyika” és el nom del portafolis premiat. Una composició de sis fotografies que mostren la vida d’aquests animals al llac del continent africà i que només “són la punta de l’iceberg d’un treball de més de 20 anys”, ha explicat el fotògraf especialitzat en entorns submarins en la gala d’aquest dimarts.
Face-off –o cara a cara en valencià– és el nom que rep la fotografia principal d’aquest treball. Una instantània que capta la lluita entre dos peixos mascles per una femella que està amagada en una closca i esperant a pondre ous. Durant tres setmanes Fitor va monitorar el niu buscant de disputes fins que va poder captar el moment. El peix de baix és el dominant i el de dalt l’intrús. Ambdós es barallen fins que el peix més dèbil abandona.
Al llac Tanganyika viuen més de 240 especies de cíclids. Un ecosistema increïble però amenaçat pels abocaments químics procedents de l’agricultura, aigües residuals i la sobreexplotació d’una indústria de la pesca no regulada.