L'Ajuntament de València restaurarà la Reial Senyera

N'estudiaran l'original de 1545 per a fer una rèplica que en substituïsca l'actual.

Moment de l'embalatge de la Reial Senyera per a ser restaurada

La Reial Senyera ha sigut retirada del Museu Històric per a restaurar-la. Un grup de l'Institut Valencià de Conservació i Restauració de la Comunitat Valenciana (Ivacor) se n'encarregarà de les tasques. Segons ha explicat l'alcalde de València, Joan Ribó, en l'acte de l'embalatge, es tracta d'un símbol que és la "representació del nostre valencianisme, un sentiment íntim i, alhora, col·lectiu de pertinença i identitat".

L'actual Reial Senyera ix cada Nou d'Octubre des de l'any 1928 pels carrers de València per a commemorar l'entrada a València del rei d'Aragó, Jaume I el Conqueridor, el 1238. Per eixe motiu, Ribó ha assenyalat que la restauració "no pot rejovenir-la sinó maquillar els danys que es fan cada vegada més palesos". Aquest fet ha dut l'Ivacor i el Servei de Patrimoni Històric a recomanar la realització d'una nova rèplica de la senyera "perquè està arribant a la fi de la seua vida útil".

Així, Joan Ribó ha explicat que han demanat un estudi a través d'un projecte de col·laboració entre la Unió Europea i la Universitat de València per a examinar la senyera original de 1545 i analitzar les característiques per tal d'utilitzar la informació per a fer-ne una rèplica. "Estem treballant en l'elaboració d'un nou facsímil amb l'ajuda de la tècnica que ens facilite acostar-nos com més millor a l'original", ha matisat. Aquest estudi, que en un principi tenia la intenció de finalitzar al març de 2021, podria endarrerir els resultats a causa de la pandèmia.

Segons ha explicat la regidora delegada de Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València, Glòria Tello, està previst que l'actual senyera encara isca al carrer el Nou d'Octubre de 2021, però, si les condicions ho permeten, no es descarta que la nova puga començar a usar-se a partir de 2022.

També et pot interessar

stats