Jornada de portes obertes als jaciments valencians en el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Arqueològics

La Illeta dels Banyets del Campello i la Llotja de la Seda de València són alguns dels espais emblemàtics que obrin gratuïtament

La Illeta dels Banyets del Campello, en una imatge d'arxiu
La Illeta dels Banyets del Campello, en una imatge d'arxiu / Diputació d'Alacant

Diversos espais culturals de la Comunitat Valenciana organitzen aquest dijous una jornada de portes obertes en els jaciments i monuments dependents de les administracions públiques, per a celebrar el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Arqueològics. Declarat pel Consell Internacional de Monuments i Llocs (Icomos, per les sigles en anglés) amb l'aprovació de la Unesco des del 1984, enguany se celebra en tot el món amb el lema "Patrimoni resilient davant de desastres i conflictes: preparació, resposta i recuperació".

És el cas del Museu Arqueològic d'Alacant –el MARQ–, que depén de la Diputació d'Alacant. L'objectiu d'aquesta jornada al MARQ és "sensibilitzar i promocionar el ric patrimoni històric i monumental que atresora la província", en paraules del diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro. La proposta es durà a terme en quatre emplaçaments. D'una banda, als jaciments situats a la Illeta dels Banyets (al Campello) i al del Tossal de Manises –el jaciment de Lucentum– (a Alacant), tots dos en el seu horari habitual d'obertura, de 10:00 a 14:00 hores i de 15:30 a 17:30 hores.

D'altra banda, a la comarca del Comtat es podrà visitar amb entrada lliure la torre almohade d'Almudaina, en horari de 10:00 a 13:00 hores. Així mateix, l'accés a la cava Gran d'Agres es fa amb visita lliure, subjecta a la normativa del parc natural de la serra de Mariola, amb les recomanacions d'ús de calcer còmode i gorra o barret, a més de proveir-se de botella d'aigua i protecció solar.

Les persones interessades en aquestes jornades de portes obertes poden obtindre més informació i horaris en la pàgina web del museu.

La Llotja i les Torres de Serrans, entre els espais oberts a València

També a València s'han previst diverses iniciatives per a celebrar aquest dia. De fet, la capital també celebra aquesta jornada amb accés gratuït als monuments municipals i visites guiades en alguns, segons ha informat l'Ajuntament. La Regidoria de Cultura i Patrimoni Històric convida la ciutadania a aprofitar aquesta efemèride per a acudir a conéixer i gaudir d'aquests espais, testimoni de la història de València i de la seua presència i importància al llarg del temps.

L'entrada serà gratuïta a alguns dels més visitats de la ciutat, com la Llotja de la Seda, les Torres de Serrans i les Torres de Quart, entre altres. A més de l'accés lliure, s'han habilitat tres sessions extraordinàries de visites guiades a la torre de la Llotja a les 16:00, les 17:00 i les 18:00 hores. Es tracta d'una edició especial a aquesta part del monument patrimoni de la humanitat, al qual només es pot accedir d'aquesta manera, que funciona des del passat mes de novembre, i que està tenint un notable èxit de participació del públic.

Per a reservar aquestes visites, cal trucar al telèfon 695500290. Només s'accepten quatre inscripcions per telefonada, per orde d'entrada, fins a completar l'aforament de les visites previstes.

També et pot interessar

stats