Joan Manuel Serrat, premi Princesa d'Astúries de les Arts

El jurat distingeix, per unanimitat, el cantautor català que va contribuir a la difusió del llegat poètic de Miguel Hernández, de qui va musicar els versos

Serrat mostra el seu agraïment al públic durant un concert de la seua gira de comiat a Madrid el 2022
Serrat mostra l'agraïment al públic durant un concert de la gira de comiat a Madrid el 2022 / Kiko Huesca (EFE)

El cantautor Joan Manuel Serrat, amb més de cinquanta anys de carrera i autor de "Mediterráneo", rebrà el premi Princesa d'Astúries de les Arts. El jurat ha decidit, per unanimitat, distingir amb aquest guardó l’artista català que va posar veu, entre altres poetes, a l’oriolà Miguel Hernández.

Considerada una de les figures més destacades de la música espanyola de tots els temps, Joan Manuel Serrat (Barcelona, 1943) ha gravat més de mig miler de cançons i més de quaranta discos. En la seua trajectòria ocupen un lloc significatiu els treballs dedicats a musicar poemes de grans figures de la literatura, entre elles, Antonio Machado, Neruda, Benedetti, Alberti, Lorca o León Felipe.

De fet, la capital del Baix Segura va nomenar el cantautor fill adoptiu el febrer de l’any passat, en un gest d’agraïment per la difusió “impagable” que ha fet del poeta oriolà més il·lustre.

Autor d'èxits com "Penélope", "Paraules d'amor" o "Cada loco con su tema", Serrat es va retirar dels escenaris el desembre del 2022. Abans, Serrat va ser pioner de la Nova Cançó catalana i va esdevindre una veu destacada contra la repressió i les injustícies del franquisme, fet que li va reportar arrests, multes i, fins i tot, l'exili a Mèxic durant un any.

El cantautor també va protagonitzar una polèmica el 1968, quan va renunciar a cantar en el Festival d'Eurovisió d’eixe any per no poder cantar en català el "La, la, la", amb el qual va guanyar Massiel cantant en espanyol.

El jurat ha ressaltat de Serrat el fet de ser un "referent cívic", defensor del diàleg enfront de la crispació i un exponent de la irrenunciable vocació de bastir ponts entre països i generacions.

La candidatura del cantautor català la va proposar l'exsecretari general de CCOO, Antonio Gutiérrez. Abans, la seua figura havia sigut proposada en diverses ocasions.

També et pot interessar

stats