Ix a la llum una foto inèdita d'Antonio Machado a Rocafort

La instantània, trobada per casualitat en l'arxiu del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca, mostra el cèlebre poeta en el xalet valencià en què va refugiar-se durant la Guerra Civil

La fotografia descoberta en l'arxiu del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca
La fotografia descoberta en l'arxiu del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca / Joaquín Sanchis Serrano, 'Finezas'

L'efemèride pel 84 aniversari de la mort d'Antonio Machado se celebra enguany amb una troballa inèdita. L'investigador Aku Estebaranz ha descobert en l'arxiu del Centre Documental de la Memòria Històrica, a Salamanca, una fotografia fins ara desconeguda del cèlebre poeta espanyol que va ser presa a Rocafort en desembre de 1936. En la imatge apareix Machado, envoltat per alguns familiars i guaitant pel balcó en la terrassa de Villa Amparo, el xalet d'aquest municipi de l'Horta Nord que li va servir de refugi durant la Guerra Civil espanyola.

Aquesta instantània és una de les que millor qualitat tenen de totes les que es conserven de l'autor fetes durant la contesa. En una roda de premsa en la Reial Acadèmia d'Història i Art de San Quirce, a Segòvia, Estebaranz ha explicat com la va trobar de manera fortuïta a finals de 2021 mentre analitzava l'arxiu del Centre Documental de Memòria Històrica. Encara que ell buscava material del reporter alemany en el bàndol republicà Walter Reuter, va topetar per casualitat amb la imatge de Machado.

El positiu, de gran qualitat per a l'època, porta el segell de l'autor de la foto, Joaquín Sanchis Serrano, Finezas, però no es va publicar en el periòdic ni es trobava en l'arxiu personal del fotògraf. Machado, considerat el representant més jove de la generació del 98, és el segon per la dreta i està recolzat en la balconada mentre conversa amb un periodista que l'entrevistava per al periòdic Forja Social. En la imatge també es pot veure al germà del poeta, José; la cunyada, Matea Monedero; una de les nebodes que tenia (possiblement María), i sa mare, Ana Ruiz.

Segons ha explicat el descobridor, la particularitat de la imatge és que "les fonts iconogràfiques d'Antonio Machado són bastant limitades" i, encara que durant la Guerra Civil va protagonitzar molts retrats, no són "de qualitat" perquè moltes vegades es tracta de reproduccions de les imatges que apareixien en premsa.

Estebaranz també ha presentat aquest dijous una segona fotografia que ha rescatat del literat. Aquesta no és inèdita, però sí "poc coneguda", a pesar que la publicaren diversos mitjans de comunicació, entre altres les revistes Ara o Crònica. S'hi observa a Machado amb el bastó penjat del braç i el puny enlaire, mentre canta l'himne La joven guardia en la taula presidencial del Congrés Nacional de Joventuts Socialistes Unificades, celebrat el gener de 1937 a València. També ixen el dirigent del Partit Comunista, Francisco Díaz; Dolores Ibárruri, la Pasionaria; l'aleshores ministre d'Educació, Jesús Hernández; l'alcalde de València, Caro Coloma, i un Santiago Carrillo "molt jovenet", que presidia la taula del comité executiu.

Amb la coincidència que el pròxim 22 de febrer es commemora la mort d'Antonio Machado a Colliure (França) en 1939, l'estudiós ha compartit ambdues imatges amb la Reial Acadèmia d'Història i Art de San Quirce de Segòvia, de què també s'exhibiran còpies a la Casa-Museu d'Antonio Machado, en la mateixa ciutat.

També et pot interessar

stats