El retrat perdut i retrobat d'Isabel Bru que Sorolla va pintar

La família de la soprano valenciana ha pogut veure per primera vegada la pintura, adquirida pel Museu de Belles Arts de València en una subhasta a Nova York

Isabel Bru al Museu de Belles Arts de València

Isabel Bru fou una soprano i artista valenciana, i des de finals del segle XIX i principis del XX va protagonitzar nombroses sarsueles com La Revoltosa, on va ser la primera Mari Pepa de la famosa obra del mestre Chapí. Va ser una casualitat la que la va portar dalt dels escenaris i només una malaltia la va fer baixar-ne, als 33 anys. Durant els seus anys d'èxit es va relacionar amb grans figures com el mestre Serrano, Jacinto Benavente o el mateix Joaquim Sorolla, que li va pintar un retrat el 1904, una pintura de grans dimensions poc habitual en eixa època. Els descendents que queden vius de l'artista sabien que existia obra però mai l'havien vista ni sabien on estava. El passat més d'octubre el Museu de Belles Arts de València la va adquirir en una subhasta a Nova York per un preu de 63.000 euros, i per primera vegada la família l'ha poguda gaudir en directe.

Isabel Bru pintada per Joaquim Sorolla
Isabel Bru pintada per Joaquim Sorolla / À Punt NTC

Seguint la pista de l'obra

Va ser la neboda besneta de l'artista, Alicia Díaz, qui va iniciar la recerca de la pintura, "trobàrem a casa una postal signada per Jacinto Benevante i una amiga em va dir, 'però tu saps el que teniu ací?', a partir d'eixe moment vaig començar a estirar del fil, a parlar amb ma mare i a interessar-me per esta història". La família de l'artista l'última referència que tenia de l'obra era de 1957. "Ma mare tenia guardat un retall de periòdic on deia que un tal Antonio Borrajo, propietari d'un museu a la Coruña, havia adquirit el quadre per dos milions de pessetes el 1957", explica Alicia.

Postal del dramaturg Jacinto Benavente
Postal del dramaturg Jacinto Benavente / À Punt NTC

Alicia va agafar tot el material que tenia i el va portar a Madrid, al Museu de Sorolla, verificaren l'autenticitat del quadre però no sabien on estava. "Em digueren que només els galeristes i gent del sector podrien saber-ho", assegura Alicia, que va abandonar la recerca fins que el passat més d'octubre, per la premsa, es va assabentar que el Museu de Belles Arts de València havia adquirit la peça. Ara la família que queda de l'artista mira amb ulls emocionats la pintura de què tant havien sentit parlar, i asseguren que esta serà la primera de moltes visites a la pinacoteca. Ja que l'artista, per fi, està a sa casa.

La família de l'artista observa el quadre de Sorolla
La família de l'artista observa el quadre de Sorolla / À Punt NTC

També et pot interessar

stats