Indústria, matrius, trames i sons a l'IVAM

L'IVAM acull una exposició sobre el patrimoni industrial valencià basada en l'aspecte sonor, en l'immaterial i en els moviments socials.

Indústria, matrius, trames i sons a l'IVAM

"Indústria| Matrius, trames i sons" és un arxiu inacabat sobre el patrimoni immaterial del sector fabril de la Comunitat Valenciana. El projecte desenvolupat al llarg de dos anys per l'artista Lorenzo Sandoval i l'arqueòleg Tono Vizcaíno, se situa entre la creació d'un arxiu i un projecte artístic, amb l'objectiu d'arreplegar els sons, les veus, les imatges i els documents que institucions públiques i particulars conserven sobre els moviments socials que hi ha hagut al voltant de les fàbriques i la indústria.

Cartell d'una manifestació del 1r de Maig a Alacant. Procedeix de l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant.
Cartell d'una manifestació del 1r de Maig a Alacant. Procedeix de l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant.

Segons assegura Vizcaíno, "sempre que pensem en el patrimoni industrial, pensem en les fàbriques, en l'arquitectura, en tot allò més material, nosaltres hem intentat centrar-nos en tot allò que ha desaparegut i no deixa una constància tan evident en l'espai". El projecte és una compilació de sons, processos, imatges, vídeos, música i documents vinculats a les fàbriques en el seu context original d'ús, i se centra en l'abandó de les fàbriques i la reconversió d'aquestes en espais patrimonials.

Fotografía de les reivindicacions del 1r de Maig a Novelda l'any 1968.
Fotografía de les reivindicacions del 1r de Maig a Novelda l'any 1968. / L'autor de la foto és Pau Herrero i Jover, i es conserva a l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant.

L'arxiu arreplega gravacions històriques i originals, com ara el so de la sirena que anunciava la tornada al treball als Alts Forns del Mediterrani del Port de Sagunt, o a les cançons que feien servir els treballadors i les treballadores de la fàbrica Segarra a la Vall d'Uixó per a protestar per les condicions salarials.

"Indústria" es fixa particularment en els usos proactius del patrimoni industrial impulsats per la ciutadania; des de centres socials ocupats, passant per l'activació patrimonial participativa, fins a arribar a l'organització de raves i esdeveniments culturals. "La idea és connectar amb els moviments d'ocupació de les tres últimes dècades o usos culturals de l'espai fabril", recalca Sandoval.

L'exposició es podrà visitar des del 6 de maig al 17 d'octubre a l'IVAM.

També et pot interessar

stats