Huit propostes per a aprofitar el Dia (i la Nit) dels Museus

Visitar refugis antiaeris de la Guerra Civil, participar en 'escape rooms' per a descobrir la història o fer peces de ceràmica com fa tres segles, entre les opcions destacades

La instal·lació  'Un jardí en el museu!' de l'IVAM
La instal·lació  'Un jardí en el museu!' de l'IVAM / IVAM

Aquest dissabte se celebra la Nit dels Museus, una prolongació-apèndix del Dia Europeu dels Museus que va tindre lloc aquest dijous i que permet que més gent puga aprofitar la programació especial que han preparat la majoria dels organismes. Així, arreu del territori, són molts els museus que han organitzat activitats de tota mena per a acostar la cultura al públic, inclús, fins ben entrada la nit.

Aquests són els huit plans que et proposem per a aprofitar la Nit dels Museus:

1. Refugis en directe i virtualment a Alcoi

Refugi Cervantes d'Alcoi
Refugi Cervantes d'Alcoi / Turisme Alcoi

A Alcoi es pot visitar el refugi Cervantes, un dels 25 espais que la població va utilitzar per a protegir-se dels atacs aeris durant la Guerra Civil. A més, com a novetat per a celebrar el Dia Internacional dels Museus, es pot fer una visita virtual de 360° dels refugis de la Beniata i la Glorieta.

Altres museus de la ciutat també ofereixen programació especial; per exemple, tant a l’IVAM d’Alcoi com al Muboma es podrà gaudir d’actuacions musicals i visites guiades.

2. Elena Asins, Eusebio Sempre i l'expressió corporal, protagonistes al MACA

El MACA a Alacant
El MACA a Alacant / Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA)

El Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) ha preparat un programa molt complet per a celebrar el Dia Europeu dels Museus. Començaran al migdia amb l'activitat "Grans artistes, a seques", una visita-taller amb vermut al voltant de la figura d'Elena Asins.

A les 17:00 hores es farà "El berenar del Sr. Sempere", una visita dinamitzada a la Col·lecció Eusebio Sempere. Més tard, a les 18:30 hores se celebrarà "MACA en viu. Open Body Talks", un projecte amb el qual es vol donar curs a l'expressió corporal al ritme de la música.

3. Palmeres, sainets i visites teatralitzades a Elx

Museu del Palmerar a Elx
Museu del Palmerar a Elx / Visit Elche

Elx (Baix Vinalopó) ha obert tots els museus debades a la ciutadania aprofitant la data. Entre les activitats destacades hi ha demostracions d’escalada de palmera al Museu del Palmerar, la interpretació d’un sainet per a tots els públics en directe al pati d’armes del Palau d’Altamira o visites teatralitzades al Museu de l’Alcúdia.

També participen en l’edició d’enguany el Museu Arqueològic i d'Història d’Elx, el Museu Paleontològic d’Elx, el Museu de la Mare de Déu de l’Assumpció i Patrona d’Elx i el Museu del Puçol.

4. Cremà d'una falla i un museu convertit en jardí a l'IVAM

'Bosc geomètric', falla de l’artista Alfredo Ruiz
'Bosc geomètric', falla de l’artista Alfredo Ruiz / IVAM

L'Institut València d'Art Modern (IVAM) acull aquest dissabte a les 22:00 h la cremà de la falla "Bosc geomètric" de l'artista Alfredo Ruiz. L'IVAM romandrà obert fins a la mitjanit amb entrada gratuïta.

L'organisme també ha preparat una visita especial a la instal·lació "Un jardí en el museu!", una intervenció vegetal efímera, que estarà fins al diumenge 21 de maig i que reflexiona sobre la importància de renaturalitzar les ciutats i les seues arquitectures.

Respecte a aquest jardí, les persones interessades podran sumar-se al taller de l'artista Sofía Alemán, "Rapsòdia en verd" sobre noves formes de creació des de la fotografia. També s'ha programat una visita a l'exposició sobre l'artista Aref El Rayess, la primera gran mostra que li dedica un museu europeu a una figura fonamental del panorama cultural libanés des dels anys 50 fins als 80.

Com a colofó a aquesta celebració, l'IVAM convida el públic a endinsar-se en la creació oberta de l'artista danés Asger Jorn amb una visita nocturna a l'exposició.

5. L'experiència migrant al llarg del temps al Museu de Prehistòria

Cartell de l'activitat "Històries Migrants"
Cartell de l'activitat "Històries Migrants" / Museu de Prehistòria de València

El Museu de Prehistòria de València ha organitzat aquest dissabte una activitat per a parlar d'històries de migració presents i connectar-les amb les experimentades per la humanitat en el passat. En la proposta col·laboren tècnics i tècniques de l'àrea de Convivència Intercultural de l'Ajuntament, professionals del Museu de Prehistòria, i deu entitats de persones migrants amb l'objectiu d'analitzar la universalitat de les migracions i els elements d'identitat cultural.

Aquesta iniciativa, que també pretén promoure els contactes culturals i l'acostament de la població migrant al museu, s'obrirà al públic en general amb converses amb persones que han migrat i que aportaran informació i compartiran records d'éssers estimats i moments viscuts.

6. Escape room per a descobrir el Museu de l'Iber

Una de les sales del Museu de l'Iber
Una de les sales del Museu de l'Iber / L'Iber

El Museu de L'Iber de València també ha preparat un fum d'activitats per a qualsevol classe de públic. Els més menuts podran crear el seu Funko a imatge del seu déu preferit de l'Antic Egipte. També podran participar en la recerca del tresor per totes les sales del museu jugant a un escape room.

Els més majors podran gaudir de visites guiades gratuïtes, perquè no es perden cap detall. Amb tot açò, a partir de les 20:00 hores s'oferirà a més el concert "Música al museu" al pati dels Arcs.

7. La música pren el Castell Vell a Castelló de la Plana

Castell Vell de Castelló de la Plana
Castell Vell de Castelló de la Plana / Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC)

El Museu de la Ciutat de Castelló organitza a les 19:00 hores l'activitat "Relay" al Castell Vell, un recorregut per l'espai on actuarà el Col·lectiu d'Improvisació Musical de Castelló, format per nou músics, una artista visual i una ballarina, en diverses ubicacions prefixades del paratge. Els participants podran escollir quin microconcert veure en cada moment. El punt de trobada és a l'ermita de la Magdalena i l'entrada és lliure fins a completar aforament.

8. Fabricar ceràmica com feien fa 300 anys a l'Alcora

Museu de la Ceràmica d'Alcora
Museu de la Ceràmica d'Alcora / L'Alcora

El taller Cop d’Art de l’Alcora (Alcalatén) ofereix durant tot el Dia Internacional dels Museus una jornada de portes obertes a les seues instal·lacions, per a descobrir el procés tradicional de fabricació de ceràmica de l’Alcora del segle XVIII. Per a poder participar-hi s'haurà de fer una reserva en un dels quatre torns disponibles: a les 11:00 hores, 12:30 hores, 17:30 hores i 19:30 hores. Una oportunitat única per a poder endinsar-se de ple en aquest art tan arrelat a la capital de l'Alcalatén.

A més, el Museu de Ceràmica de la ciutat, un espai que atresora la millor ceràmica tradicional i contemporània, mantindrà les portes obertes durant tot el cap de setmana.

També et pot interessar

stats