Huit cementeris de la Comunitat Valenciana que has de visitar

Aquests llocs de descans etern alberguen verdaderes obres d'art, històries desconegudes i les tombes d'il·lustres personatges valencians

Imatge del Cementeri Municipal de Vàlencia
Imatge del Cementeri Municipal de Vàlencia / Joanbanjo
À Punt NTC
Coral Ferrero @apuntnoticies
30 d'octubre 2022 - 06:30 Actualitzat: 01 de novembre 2023 - 10:01

El turisme de cementeris no és una novetat. La qualitat i la bellesa de les criptes, de les estàtues i de les làpides que molts alberguen, o inclús la mateixa ubicació, és un incentiu perquè els amants de l'art i la història visiten els fossars al llarg de la geografia valenciana.

Els municipis, coneixedors d'aquest interés que creix any rere any, comencen a oferir plans alternatius per a traure el màxim partit a aquests espais de tribut als que ja no estan, precisament, recordant i difonent la seua història a veïnat i visitants.

Aquests són els cementeris més destacats que pots visitar a la Comunitat Valenciana, per diferents raons:

1. Cementeri de Sant Antoni Abat o "Cantagallet" d'Alcoi

Cementeri d'Alcoi
Cementeri d'Alcoi / Ajuntament d'Alcoi

El Cementeri d'Alcoi forma part des del 2012 de la Ruta Europea de Cementeris. La bellesa destacable de l'espai resideix en la seua varietat artística, on els autors han gaudit d'una gran llibertat a l'hora de crear panteons i escultures en honor als sepultats.

El dia de Tot Sants i durant la Setmana Modernista de la ciutat, s'organitzen visites guiades en què es pot conéixer de més a prop la història darrere dels panteons de grans famílies alcoianes, caminar entre les obres d'art nouveau déco, endinsar-se en les catacumbes o presentar respectes a grans figures com Camilo Sesto, Ovidi Montllor o Isabel-Clara Simó.

2. Jardí etnobotànic d'Ares dels Oms (els Serrans)

Jardí etnobotànic d'Ares dels Oms
Jardí etnobotànic d'Ares dels Oms / Universitat de València

El 2015, l'Ajuntament d'Ares dels Oms va decidir transformar el seu antic cementeri, en desús des de 1955, en un jardí etnobotànic que acull una col·lecció de plantes autòctones d'ús medicinal, culinari i ornamental.

El jardí està enclavat en una zona amb vistes a la serra de Javalambre, envoltat del mur de pedra original, emblanquinat i amb els antics xiprers que recorden el que va ser temps enrere.

Per tant, ja no es tracta d'un cementeri, sinó d'un jardí amb caràcter didàctic i d'entreteniment perquè les persones puguen conéixer la flora autòctona del territori i els seus usos. En el 2016 va ser guardonat amb el premi a la millor iniciativa mediambiental en el III Concurs Cementeris.

3. Cementeri Civil de Bunyol

Cementeri de Bunyol
Cementeri de Bunyol / Comunitat Valenciana

El cementeri de Bunyol destaca especialment per la seua part civil, on estan soterrades les persones que, quan es va inaugurar el fossar, el 1886, no combregaven amb l'Església catòlica i no volien descansar eternament en un espai religiós.

És l'únic cementeri maçó que va sobreviure a la Guerra Civil i un dels pocs que ho van fer al franquisme sense que desaparegueren d'unes 435 làpides els símbols identificatius maçons: el triangle, el cartabó i el compàs, que representen la llum i la construcció de l'univers. També s'hi troba la torre Jakim, un tòtem maçònic de gran bellesa.

S'estima que al cementeri de Bunyol estan enterrats més de quaranta mestres maçons.

4. Cementeri de Tabarca (Alacantí)

A la part alta de l'illa de Tabarca i amb unes vistes impressionants al Mediterrani se situa el cementeri. Encara que en aquests moments no es pot visitar per dins, es pot donar una ullada a l'espai i contemplar la seua façana en un enclavament privilegiat, impregnat de silenci però alhora del so del mar.

5. Cementeri de Sant Josep de Castelló de la Plana

Cementeri de Castelló de la Plana
Cementeri de Castelló de la Plana / Ajuntament de Castelló

El Cementeri de Castelló de la Plana compta amb l'itinerari 'Dones Immortals' del Museu de la Ciutat de Castelló. Es tracta d'un homenatge a les dones que van destacar en els camps de la ciència, la cultura, la política o l'espectacle, però també a aquelles protagonistes anònimes d'esdeveniments històrics de la ciutat que van lluitar per a reivindicar la igualtat.

Pots consultar ací la informació, l'audioguia i les visites disponibles.

6. Cementeri General de València

Cementeri General de València
Cementeri General de València

El cementeri de València ha rebut la distinció del millor d'Espanya el passat 2022 segons la revista Adiós Cultural, que en destaca el pati de columnes, els panteons artístics i les nombroses estàtues d'estil modernista. Allí estan soterrats grans figures valencianes com Joaquim Sorolla, Vicent Blasco Ibáñez o Nino Bravo.

Per a conéixer a fons tot el que alberga el cementeri es poden recórrer les quatre rutes diferents que ofereix el Museu del Silenci, un projecte que es pot experimentar tant amb visites guiades com a través d'una aplicació.

Així, els recorreguts que es poden fer són: 18 vides, 18 silencis, sobre persones que contribuïren a formar part del teixit social de la ciutat; Dones que van deixar empremta; Personatges il·lustres, i Personatges populars.

7. Cementeri medieval de Sant Joan de l'Hospital de València

Cementeri medieval de Sant Joan de l'Hospital
Cementeri medieval de Sant Joan de l'Hospital / Església Sant Joan de l'Hospital

En el cor de la ciutat de València se situa el conjunt de Sant Joan de l'Hospital, un temple catòlic fundat al voltant del 1261 i que és considerat com el més antic de València. De fet, es va edificar a la ciutat després de la reconquesta, sobre un territori cedit per Jaume I, i es diu que era on el rei assistia a missa.

L'espai compta amb un cementeri medieval que es pot veure de manera lliure o a través de visites guiades, tant de dia com de nit. Fa relativament poc, el gener de 2021, es van descobrir pintures murals als arcs del fossar, que estaven ocultes des del segle XIV.

8. Cementeri parroquial de Sumacàrcer (Ribera Alta)

Cementeri de Sumacàrcer
Cementeri de Sumacàrcer / Adiós Cultural

El cementeri d'aquest municipi de la Ribera Alta té un enclavament geogràfic clau als peus de la muntanya del Castell de Penya-roja, des d'on es poden gaudir d'unes panoràmiques privilegiades al riu Xúquer, les muntanyes del massís del Caroig, els camps de tarongers i el terme municipal de Sumacàrcer.

El 2017 es va emportar el títol de cementeri més bonic d'Espanya segons Adiós Cultural. I és que, a banda de la seua especial ubicació, es pot apreciar la seua construcció en l'apogeu del Modernisme en les seues torres, les seues cúpules i l'ús de teules i ceràmiques policromades. Gràcies al seu emplaçament a la muntanya, el cementeri consta de tres nivells, un element diferenciat de la majoria d'aquestes edificacions.

També et pot interessar

stats