Guadassuar reivindica la figura de l’escriptora i activista Didín Puig

Les últimes setmanes s'han omplit d'actes en homenatge a l'autora, que culminaran el dimarts que ve en la presentació del seu llibre Cartes per a Olivier a la Fira del Llibre de València

Guadassuar reivindica la figura de l’escriptora i activista Didín Puig / À Punt NTC

Didín Puig i Grau va ser una de les escriptores valencianes més estimades per companys, amics, veïns i institucions, i dos anys després de la seua mort aquesta estima continua present.

Prova d'açò és la iniciativa del poble on va nàixer, Guadassuar (Ribera Alta), que ha canviat oficialment el nom del seu institut, IES Guadassuar, a IES Didín Puig i Grau. La decisió es va aprovar en juliol per majoria absoluta en el ple del poble, en què tots els regidors i regidores dels diferents grups polítics van estar a favor.

A més, el municipi va acollir dijous i divendres passat dues jornades en què l'alumnat d'ESO i batxillerat va tindre l'oportunitat d'entrevistar la seua filla adoptiva, Florence de Viéville-Dufraisse, i preguntar-li, entre altres, sobre la vida de Didín Puig a França, on va estudiar periodisme després de la Guerra Civil.

El dijous a la vesprada Florence de Viéville també va estar present en el café tertúlia al voltant de l'escriptora i el seu llibre Cartes a Olivier, publicat per Edicions 96, que es va organitzar a Benimodo (Ribera Alta), el poble on es va establir.

Per a culminar aquests actes commemoratius, la Fira del Llibre de València ha organitzat per a dimarts que ve una activitat dirigida a alumnes de 2n d'ESO amb la pròpia Florence de Viéville. En aquesta trobada, els joves s'acostaran a la història d'Espanya del segle XX a través de les cartes que la també periodista escrivia al seu net francés, en les quals explicava per què era antifeixista i com resistia la dictadura franquista.

Didín Puig, l'única dona estudiant valencià en un curs de Lo Rat Penat
Didín Puig, l'única dona estudiant valencià en un curs de Lo Rat Penat / Pau Àlvarez

Així mateix, es va convertir de jove en una de les primeres dones a estudiar valencià a la Comunitat Valenciana, on va coincidir en Lo Rat Penat amb personalitats com Enric Valor, Carles Salvador i Sanchis Guarner. Entre les seues amistats es trobaven Ovidi Montllor, Carmelina Sánchez-Cutillas o Vicent Andrés Estellés, i va treballar com a periodista en la delegació valenciana de TVE i en Canal 9.

També et pot interessar

stats