La Generalitat veu un "component polític" en la negativa de Cultura al trasllat temporal de la Dama d'Elx

El secretari autonòmic de Cultura, Ximo López, ha admés la seua "sorpresa" per la negativa del Ministeri

La Dama d'Elx en una imatge d'arxiu
La Dama d'Elx en una imatge d'arxiu / Madrid, Spain - July 11, 2016: Lady of Elche, most important piece of Iberian art at National Archaeological Museum of Madrid

El secretari autonòmic de Cultura de la Generalitat, Ximo López, ha admés la seua "sorpresa" per la negativa del Ministeri a autoritzar un trasllat temporal de la Dama a Elx i ha considerat que en aquesta posició "hi ha molt de component polític".

"Em fa la sensació que obrir aquest meló podria generar problemes als museus estatals i obrir la porta al fet que totes les comunitats autònomes demanaren la tornada dels seus fons. No hi veig argument per a negar-se taxativament a un trasllat temporal per a una exposició al lloc on es va trobar el bust i estaria ben contextualitzat".

Així ho ha assegurat López Camps en una entrevista concedida a Europa Press en ser interrogat per la reclamació de la tornada del bust ibèric —que es custodia al Museu Arqueològic Nacional a Madrid— a la ciutat il·licitana.

El secretari autonòmic ha recordat que aquesta és una reivindicació que "està liderant l'Ajuntament d'Elx amb una certa col·laboració de la Direcció General de Cultura i Patrimoni".

"És cert que és un debat complex, amb molts components i arestes, alguns que són professionals i uns altres que no, de caire polític", ha remarcat. "Puc entendre que el trasllat definitiu de la Dama siga complicat, però em sorprén l'oposició a un trasllat temporal", ha destacat.

Ximo López ha apuntat que "alguns dels arguments donats per part del Ministeri de Cultura —com el possible risc per a la peça—, es poden interpretar com un qüestionament de la qualitat del museu de la ciutat d'Elx".

I ha defensat que "és evident que si es fa un trasllat temporal, es farà en totes les condicions de seguretat i això està per damunt de qualsevol altra consideració". "I si les condicions són x, y i z, es posa per escrit i si hi ha capacitat de complir-les no hi veig cap més problema", ha finalitzat.

També et pot interessar

stats