La Generalitat demana sis anys de presó a Consuelo Ciscar per haver desviat fons de l’IVAM

L’acusació sosté que el centre museístic, a través dels seus màxims responsables, va comprar escultures falsament atribuïdes a l’artista Gerardo Rueda.

Consuelo Císcar
Consuelo Císcar

L’Advocacia de la Generalitat ha demanat sis anys de presó i deu d’inhabilitació per a l’exdirectora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Consuelo Ciscar, pel suposat desviament de fons del museu per a comprar rèpliques de l’artista Gerardo Rueda i intentar fer-les passar per autèntiques.

Ciscar és considerada coautora pels delictes continuats de malversació, prevaricació i falsedat, juntament amb l’exdirector financer de la institució cultural Juan Carlos Lledó, per a qui sol·liciten cinc anys de presó. També es demana la mateixa pena per a José Luis Rueda, fill i hereu de l’artista, a qui veu cooperador necessari de les infraccions.

Així figura en l’escrit presentat al jutjat d’instrucció número 21 de València, en el qual també s’insta que els tres acusats indemnitzen l’administració pública, conjuntament i solidàriament, amb 4.176.863 euros. La petició de l’Advocacia, acusació particular en la causa, s’uneix a les que ja va fer la Fiscalia Anticorrupció -que coincideix a demanar per a Ciscar sis anys de presó, i sol·licita cinc anys i mig per a José Luis Rueda i el mateix per a Lledó–, i l’acusació popular, que exerceix Acció Cívica contra la Corrupció, que eleva la petició a 12 anys de presó per als acusats.

La representació de la Generalitat considera que en les diligències prèvies “s’ha confirmat com l’IVAM, a través de dos contractes mixtos de donació i compra, va adquirir, en 2004 i 2006, obres d’art no originals com si ho foren, enriquint indegudament amb fons públics José Luis Rueda Jiménez, hereu del suposat autor de les obres”.

El text també estableix que el centre museístic, a través dels seus màxims responsables, va destinar fons públics a promocionar, indegudament, les escultures falsament atribuïdes a Gerardo Rueda, i la col·lecció particular de José Luis Rueda “a fi de promocionar, prestigiar i augmentar el valor d’una col·lecció d’art aliena a la institució i a fi de facilitar la venda de noves escultures no originals a tercers”.

Per a l’administració valenciana, “les exposicions que l’IVAM va realitzar de l’obra falsament atribuïda a Gerardo Rueda van servir perquè el seu fill José Luis promocionara i donara publicitat a la seua col·lecció particular d’art i, a més, per a possibilitar la venda de noves escultures monumentals a altres institucions museístiques”.

També et pot interessar

stats