Geldo replica el mural feminista que van destruir en un acte vandàlic a Madrid

L’ajuntament d'aquesta població de l'Alt Palància ha contactat amb l'equip d'artistes Unlogic Crew com a forma de suport

Membres del col·lectiu Unlogic Crew pinten el mural feminista a Geldo
Membres del col·lectiu Unlogic Crew pinten el mural feminista a Geldo / Unlogic Crew

El municipi de Geldo, a l’Alt Palància, ha encarregat al col·lectiu artístic Unlogic Crew que pinte una recreació del seu famós mural feminista La unió fa la força que es va destruir a Madrid, per a donar suport al moviment i difondre noms de referents femenins.

El mural de Geldo, que s'ha realitzat durant el cap de setmana, inclou rostres de Valentina Tereskonova, cosmonauta soviètica; María Zambrano, intel·lectual i filòsofa espanyola; la pintora mexicana Frida Kahlo; la Premi Nobel de Química, Mari Curie; la sufragista Clara Campoamor; l'activista antiracista Rosa Parks; i tres dones referents de la Comunitat Valenciana: Ana Lluch, investigadora contra el càncer de mama; Mateo, científica, investigadora de la malaltia de Chagas i Purificación Escribano, catedràtica de Química Inorgànica i impulsora de la creació de la Universitat Jaume I de Castelló.

L'equip d'artistes pinta el mural a Geldo
L'equip d'artistes pinta el mural a Geldo / Unlogic Crew

Aquesta obra se sumarà als altres 20 murals que s'han creat al municipi durant el festival d'art urbà ImaginArte, un esdeveniment anual en què artistes internacionals pinten les cases del poble amb pintures gegants.

Els 15 rostres del mural original

La idea del mural original va nàixer en 2018 a la Mesa d'Igualtat i Diversitat del districte de Ciudad Lineal de Madrid, on es va proposar la realització d’un homenatge feminista en l'entrada del poliesportiu del barri de la Concepción. L'Ajuntament de Madrid va encarregar el treball al col·lectiu d’artistes Unlogic Crew, format per professorat de pintura i professionals del disseny que realitzen obres de gran format amb rerefons social. L'equip va escollir 15 rostres femenins que van lluitar per visibilitzar les aportacions de les dones a nivell social, cultural o econòmic, entre elles l'activista Rosa Parks, la poetessa i rapera Gata Cattana, la cantant Nina Simone o la Nobel de la Pau Rigoberta Menchú.

En gener de 2021, Vox va demanar la retirada del mural per "difondre un missatge polític” i fomentant un discurs d'odi. Tot i l'oposició veïnal, l'obra va patir un brutal acte vandàlic en què van cobrir tots els rostres amb pintura negra. La resposta a l'atac masclista ha sigut demanar a Unlogic Crew que recreen aquest mural en diferents parts del país, sota el lema "El mural es multiplica". Geldo va ser el primer municipi a sumar-se a aquesta iniciativa, seguit d'altres poblacions com Calahorra, Còrdova, Sòria, Rivas-Vaciamadrid, Getafe o Alcorcón.

També et pot interessar

stats