La Fundació Bancaixa publica el catàleg de les obres mestres de la seua col·lecció

Inclou 187 peces d'art del segle XV a l'actualitat, comentades per alguns dels crítics d'art valencians més prestigiosos.

Presentació del catàleg de la Fundació Bancaixa

Trista herència, el quadre estrela de l'exposició "Sorolla i l'espiritualitat", que estos dies es pot vore a la Fundació Bancaixa de València, és una de les peces que formen part del catàleg d'obres mestres de la col·lecció que s'ha presentat aquest dimarts. També hi figura Monja en oració, un quadre de joventut del mestre de la llum. Entre les seues pàgines, obres tan dispars com les de Sorolla, Picasso, Equip Crònica o Julian Opie. 

La publicació també arreplega Desenvolupament I, una imponent escultura d'acer de sis metres d'Andreu Alfaro, obra de Julian Opie, o el mural  Mojácar, de Mompó, totes obres exhibides al vestíbul de la Fundació.

El catàleg conté 187 obres firmades per 79 artistes clau de la pintura, l'escultura, el disseny gràfic i la fotografia. Es presenten en orde cronològic i es fa un recorregut per les diferents etapes artístiques, del gòtic al Renaixement i el barroc, amb especial atenció a la pintura valenciana d'entre segles amb artistes com Sorolla i l'art contemporani, tant valencià com internacional. Destaca també una important presència d'obra gràfica de Picasso, de la qual la Fundació Bancaixa té una de les col·leccions més completes a escala internacional. 

La selecció de les obres, així com el comentari crític que les acompanyen, els han realitzat reconeguts historiadors i experts en arts: Adela Espinós, doctora en Història de l'Art; Blanca Pons-Sorolla, besnéta del pintor i responsable de la catalogació raonada de les seues obres;  Felipe Garín, catedràtic d'Història de l'Art i director honorari del Museu Nacional d'El Prado; Isidro Puig, doctor en Història de l'Art; Javier Pérez Rojas, catedràtic d'Història de l'Art; Juan Carrete, doctor en Història de l'Art; Juan Manuel Bonet, director de l'Institut Cervantes; Lucrecia Enseat, vicepresidenta de la Fundació Marià Benlliure; Maite Ibáñez, doctora en Història de l'Art, Mónica Rodríguez, conservadora de Museus de l'Estat; Romà de la Calle, catedràtic d'Estètica i Teoria de l'Art; Tomàs Llorens, historiador de l'art; Vicente Pla, doctor en Història de l'Art i Ximo Company, catedràtic d'Història de l'Art. 

Des de Vicent Macip fins a Miquel Barceló

Durant l'acte de presentació, el President de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, ha destacat que els fons artístics propis de l'entitat constitueixen una de les col.leccions corporatives més importants d'Espanya. Alcón ha reiterat l'aposta de la Fundació per l'art com a eina d'aprenentatge i formació.

L'art dels segles XV i XVI està representat per obres d'artistes com Vicent Macip, Felipe Pablo de San Leocadio o Joan de Joanes. Ignacio Pinazo, José i Mariano Benlliure o Sorolla, que té un apartat especial, arrepleguen l'art del període d'entresegles. Pel que fa a l'art contemporani, trobem treballs d'Eusebio Sempere, Antoni Miró o Miquel Navarro. Equip Crònica i Manolo Valdés s'agrupen en un capítol propi. El catàleg es tanca amb una selecció d'obres contemporànies i la presència d'autors com Miquel Barceló, Julian Opie o Juan Uslé.

També et pot interessar

stats