La font del Túria de la plaça de la Mare de Déu encara les Falles restaurada i neta
Esta icona turística de València s’ha rehabilitat com a part d’un pla municipal que afecta nou fonts històriques més
La font del Túria de la plaça de la Mare de Déu de València, que està a punt de complir mig segle de vida, s’ha restaurat. El monument de Manuel Silvestre Montesinos (Llíria, 1909 - València, 2014), més conegut com a Silvestre d'Edeta, s'ha convertit en una icona turística per a veïnat i visitants, des de la inauguració el 1976, però necessitava una posada a punt. Ara presidirà l’Ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats del 17 i 18 de març renovada i neta.
La restauració ha anat a càrrec de la unió temporal d'empreses (UTE) formada per EMR SL, Gamaser SL i Macsa, adjudicatària del contracte de restauració de deu fonts ornamentals de la ciutat. Personal especialitzat ha fet una neteja superficial en sec amb aspiració controlada en tota la superfície de l'escultura mitjançant raspalls de truges suaus per a eliminar depòsits superficials, pols, restes orgàniques i altres elements adossats amb el pas del temps. Les partícules més incrustades s'han eliminat mitjançant raspalls metàl·lics xicotets, escalpels i bisturís.
A més, s'ha fet una neteja química de corrosió de la superfície després de fer les proves de neteja i haver identificat el producte més idoni per a la intervenció. A les zones on s'han trobat crostes resistents s'ha aplicat un producte amb hisops. A les zones amb presència de sals que no s'han pogut eliminar amb una neteja mecànica mitjançant escalpels i bisturí, s'ha fet una segona neteja amb pasta de cel·lulosa impregnada en sesquicarbonat al 5% en aigua desmineralitzada amb una neutralització posterior.
També s'han massillat llacunes i s’han segellat fissures i orificis primer aplicant estrat de resina acrílica tipus paralloid i després utilitzant massilla nitrocel·lulòsica de dos components. Així mateix, s’han segellat les juntes entre pedestals i safaretjos mitjançant cordó de sikaflex especial per a metalls.
Esta font es compon d’un vas de marbre de forma el·líptica irregular d'aproximadament 42 metres de perímetre i una àrea de 120 metres quadrats. En el centre i sobre un pedestal s'alça recolzada una figura masculina que representa el Túria i que sosté a les mans la banya d'Amaltea o corn de l'abundància, des d'on ixen els fruits de l'horta valenciana.
Al seu voltant hi ha huit pedestals sobre els quals hi ha huit figures femenines, que representen les huit séquies: Benager, Faitanar, Rovella, Favara, Quart, Tormos, Rascanya, Mislata i Mestalla, totes elles amb noms d'origen àrab. Cada estàtua femenina té al davant nou assortidors amb doll tipus llança orientats verticalment. A més, el cànter de cada dona aboca aigua al vas de la font. Està il·luminada per 58 projectors tipus led blanc distribuïts de manera que ressalten els elements principals de la font.
Rehabilitació de deu fonts ornamentals i històriques
La rehabilitació d'este emblema de la ciutat forma part del programa d'obres de renovació de deu fonts ornamentals i històriques de la ciutat de València. Una actuació municipal que compta amb un pressupost de 442.015,18 euros i està finançada amb fons procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Next Generation EU), en el marc del Programa Extraordinari de Sostenibilitat Turística en Destins 2021-2023.
Les deu fonts seleccionades són l'anomenada Alberca Mistral (a la zona enjardinada del carrer de la Blanqueria), les de la plaça del Carme i de Vicente Iborra; el monument al riu Túriaa la plaça de la Mare de Déu, la de la plaça de l’Ajuntament, les de les alberedes de Vivers (a l'inici del passeig de l’Albereda) i la de l'avinguda d'Aragó, la dedicada al mestre Serrano al carrer de Borriana, el monument a Sorolla de la plaça de la Setmana Santa Marinera, i la font del Regne de València. Totes elles estan repartides al barri antic de la ciutat que comprén les èpoques romana, musulmana i cristiana.
Les fonts incorporaran millores en els jocs d'aigua i llum així com una adequació de la instal·lació elèctrica i els quadres de control. També es restauraran i milloraran els exteriors i interiors del vas. En el cas de la font de la plaça de la Mare de Déu, només es restaurarà el monument, sense afectar el joc de llums.