La Fiscalia arxiva la denúncia contra l’exdirectora de l’IVAM per donar uns terrenys a la fundació d'un dels jurats que la va escollir

L'integrant del jurat que presideix la fundació beneficiada exigeix a Barrera "explicacions públiques", mentre que Barrera

Nuria Enguita, en una imatge d'arxiu, en una sala de l'IVAM
Nuria Enguita, en una imatge d'arxiu, en una sala de l'IVAM / Jorge Gil (Europa Press)

La Fiscalia ha arxivat les diligències d'investigació sobre la donació d'uns terrenys que va fer l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Nuria Enguita, a una fundació sense ànim de lucre impulsada pel curador d'art Vicente Todolí, que integrava amb altres membres el jurat que la va seleccionar per al càrrec. El vicepresident del Consell i titular de Cultura, Vicente Barrera, ha qualificat de "gran notícia" la decisió de la Fiscalia.

Al febrer, el diari El Español va publicar que Nuria Enguita havia donat dues finques rústiques a la fundació Todolí Citrus, entitat sense ànim de lucre impulsada pel curador d'art Vicente Todolí, que va formar part del jurat del concurs que la va seleccionar com a responsable de l'IVAM. Arran d'eixes informacions, la Generalitat va decidir remetre a la Fiscalia un escrit en el qual posava en coneixement els fets perquè s'estudiara si existia algun il·lícit penal.

L’endemà que l'administració fera pública la decisió, Nuria Enguita presentava la seua renúncia al càrrec, a causa dels "atacs" contra la seua persona "basats en informació falsejada". "És evident que no compte amb el suport del govern valencià", afirmava Enguita en el comunicat on anunciava la seua dimissió.

Des del primer moment, Enguita, que a partir de maig ocuparà la direcció artística del museu d'art contemporani de Lisboa, ha defensat que es tracta d'una "campanya difamatòria" iniciada contra la seua persona sobre "un tema estrictament privat".

Vicente Barrera, en declaracions als mitjans durant el ple de les Corts, ha assenyalat respecte a l’arxivament que s'alegra "moltíssim" per Enguita, a qui té "una enorme consideració professional i un afecte personal".

Arran d'aquest arxivament, l'especialista en art Vicente Todolí ha exigit al vicepresident primer de la Generalitat i conseller de Cultura, Vicente Barrera, "que es donen explicacions públiques i s'assumisquen les responsabilitats oportunes". Vicente Todolí subratlla que "la Fiscalia ha tardat a penes dos dies a procedir a l'arxivament de la denúncia presentada pel vicepresident de la Generalitat".

"El ràpid desenllaç posa en evidència el poc responsable procedir del departament de la Vicepresidència del Consell valencià a donar curs jurídic, i òbviament polític i també mediàtic, a una suposada irregularitat els falsos termes de la qual eren fàcilment comprovables", retrau.

Tot el contrari, perquè Sufrague del meu propi peculi el dèficit de la Fundació Todolí Citrus Vicente Todolí - President de la Fundació Todolí Citrus i membre del jurat d'Enguita

Així mateix, insisteix que, en cap moment, Enguita li va donar a ell dues parcel·les de terreny, de secà i abandonades en la zona muntanyenca de la vall de la Gallinera, sinó que ho va fer a la Fundació Todolí Citrus, de la qual és president "sense cap retribució". "Tot el contrari, perquè sufrague del meu propi peculi el dèficit d'aquesta, tal com es pot comprovar en els comptes anuals que, com a entitat d'interés, es depositen en la seu del protectorat de les fundacions valencianes", assevera.

"En el transcurs d'aquest seriós incident, no sols s'ha provocat una crisi en la gestió de l'IVAM, un museu que administra la mateixa Conselleria de Cultura, sinó que també s'ha infligit un greu mal a la meua reputació professional i bon nom, així com al treball d'una fundació sense ànim de lucre dedicada a la salvaguarda del medi ambient i l'ancestral cultura agrícola valenciana", afegia Todolí en el comunicat.

També et pot interessar

stats