La Filmoteca acull la presentació del documental 'Monle, Món, Monleón'

El documental, de 61 minuts, s'estrena quan es compleixen deu anys de la desaparició del popular actor, cantant i presentador.

L'actor, cantant i presentador Joan Monleón, en una imatge d'arxiu
L'actor, cantant i presentador Joan Monleón, en una imatge d'arxiu / Biel Aliño (Efe)
16 de desembre 2019 - 12:35

L'Institut Valencià de Cultura presenta en la Filmoteca aquest dilluns el documental Monle, Món, Monleón, dirigit per Àngel Martínez i produït per la Fundació AFM. Un documental de 61 minuts de duració que s'estrena quan es compleixen deu anys de la mort de l'actor. Monleón va morir el 28 de desembre de 2009. Després de la projecció, hi haurà un col·loqui amb Àngel Martínez, l'actriu Empar Ferrer i els periodistes Joan Carles Martí i Carles Gámez.

El documental, amb el suport de l'IVC i Levante TV, analitza la figura de l'actor, cantant i còmic Joan Monleón Novejarque (València,1936-2009) que va forjar una carrera escènica, musical, cinematogràfica i televisiva entre els anys setanta i noranta del segle XX, animada per la seua distintiva figura i una expressivitat desvergonyida i sense complexos.

Monleón va crear un món propi en el qual la disfressa, l'artifici, la màscara, la desmesura i la mutació són sinònims de fantasia i llibertat ja fora en el paper d'un rei medieval, una orxatera valenciana, una diva, un monsenyor d'opereta, o el papa Luna en una cort de bojos insolents sota la batuta del director de cinema Carles Mira.

Una icona de Canal 9

Es va convertir en la icona d'una incipient televisió autonòmica Canal 9 per a acabar sent un fenomen mediàtic i social. La història d'un home del poble, sense una altra formació que la mateixa cultura del carrer, la que va viure i va conéixer darrere del taulell de l'orxateria familiar.

L'actor també va ser protagonista accidental i a vegades, a contracorrent, d'alguns dels moments més significatius de la crònica contemporània valenciana. Així, Monleón va viure la València efervescent, cap i casal d'un valencianisme reivindicatiu i antifranquista, animada per la Cançó i els grups de teatre independent, els grans festivals de música i trobades com a espais de llibertat en els primers anys de la Transició, l'emergència de col·lectius com el moviment gai, la defensa d'una sexualitat lliure i sense discriminacions i les primeres alertes ecologistes, segons recorden les mateixes fonts.

Va aconseguir l'estima i l’aplaudiment de la gent

Monle, Món, Monleón indaga sobre aquest personatge que "enfront del menyspreu d'una certa classe elitista, a una part i una altra del dial ideològic, va aconseguir l'estima i aplaudiment de la gent, que s'identificava en aquesta figura, alhora sarcàstica i plena d'amabilitat", segons han ressaltat els responsables del documental.

Per a analitzar aquest personatge senzill i complex, polifacètic i divers, s'han utilitzat materials d'arxius privats inèdits, i també dels departaments de Documentació d'RTVV i Televisió de Catalunya, que emetrà pròximament el documental a més de Levante TV, i testimonis de col·laboradors i coneixedors de la persona i l'obra de Monleón que ens acosten a la seua figura des d'"una mirada plural i reconstructora".

També et pot interessar

stats