El fervor amera els carrers de la Comunitat Valenciana en Divendres Sant

Alzira, el barri mariner del Cabanyal o Crevillent viuen aquest divendres un dels dies grans de les festes de la Setmana Santa

El fervor amera els carrers de la Comunitat Valenciana en Divendres Sant / À Punt NTC

L’emoció i el fervor de la Setmana Santa s’han fet notar aquest Divendres Sant en diversos municipis de la Comunitat Valenciana, molts dels quals han recuperat les tradicionals processons per primera vegada des que va començar la pandèmia. 

Un d’ells ha sigut Alzira, que aquesta vesprada celebra la processó general del Sant Enterrament. Les celebracions d’aquest municipi, reconegudes com a festa d’interés turístic nacional des de l’any 1988, compten amb un gran seguiment per part del veïnat. 

Actualment, hi ha registrades 20 confraries que trauen 25 passos. Amb una participació aproximada de més de 7.000 confrares, realitzen un festeig quilomètric que s'inicia en la plaça de Santa Maria i finalitza en la parròquia de Nostra Senyora del Lluch.

“Després de tres anys esperant per a celebrar la nostra Setmana Santa amb tot l'esplendor desitgem que els integrants de la festa puguen gaudir-la amb il·lusió” ha explicat Xavi Pérez, regidor de Festes d'Alzira. Per a Pérez, aquesta ha sigut “la celebració més desitjada de la història”.

Silenci i recolliment al barri del Cabanyal

La mateixa emoció es viu en la celebració del Sant Enterrament del barri de Cabanyal de València, sens dubte un dels principals actes de la Setmana Santa Marinera, reconeguda com festa d'interés turístic nacional des de l’any 2011. En l'acte, on participen al voltant de 2.500 persones, predomina el silenci i el recolliment, que envolta als participants, tots vestits amb colors foscos en senyal de dol.

Processó del Cabanyal de València aquest divendres Sant
Processó del Cabanyal de València aquest divendres Sant / Amparo Fernández

Els personatges bíblics que apareixen, uns darrere dels altres, conformen l'explicació del que va ser la passió i mort de Jesucrist. Des de la primera fins l'última confraria es dona informació del que diu la Bíblia, emulant un llibre obert mentre travessen els carrers del passeig Marítim.

Enguany, a l’ambient se suma l’emotivitat per ser la primera processó que es realitza des de 2018, ja que en 2019 les fortes pluges van haver de suspendre la major part dels actes a partir del Dimecres Sant. Després, vingué la pandèmia, que va paralitzar totes les activitats culturals. De fet, des de la Junta Major de festes han reunit per avançat les 31 confraries i germandats dels barris de Cabanyal, Canyamelar i Grau per a comprovar de quantes persones disposaven per a eixir en processó, perquè hi ha hagut moltes baixes al cens des de l’últim acte.

Portadors de la Coronació d'Espines en la processó del Cabanyal de València
Portadors de la Coronació d'Espines en la processó del Cabanyal de València / Amparo Fernández

Crevillent viu una de les processons més espectaculars

Crevillent s'ha situat els últims anys com un dels municipis del territori valencià amb una de les processons més espectaculars. La seua poderosa imatgeria bíblica ha sigut creada, entre altres, per l’escultor Marià Benlliure.

Després d’una emotiva representació de l’escena de la Passió en la pujada al calvari, celebrada a primera hora del matí, aquest divendres de vesprada les venerades representacions de la mort de Jesús protagonitzen la processó de la Mort de Crist pels carrers de la localitat del Baix Vinalopó, acompanyades de grups corals polifònics.

També et pot interessar

stats