Vora 60.000 persones participen en la processó de Diumenge de Rams a Elx

La capital del Baix Vinalopó comença la Setmana Santa amb aquest acte declarat d'interés turístic internacional i suspés els dos últims anys per culpa de la pandèmia

La processó del Diumenge de Rams és una de les més multitudinàries de la Setmana Santa il·licitana / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'abril 2022 - 07:00 Actualitzat: 10 d'abril 2022 - 18:37

Llisa, arrissada o de solapa, el que no faltarà aquest diumenge a Elx serà la palma. Després de dos anys de parada per la situació sanitària, milers d’il·licitans han tornat a eixir als carrers per a acompanyar el Jesús Triomfant i participar en la processó de Diumenge de Rams, que inicia a les celebracions més importants de la Setmana Santa.

Prop de 60.000 persones, entre confrares i societat civil, han participat en aquesta processó, declarada d'interés turístic internacional. Els espectadors d’À Punt també han pogut seguir-la en directe dins de la programació especial de Setmana Santa que ha preparat la televisió pública.

Complint amb la tradició, aquest diumenge el Pas de la burreta, ben adornat amb palma blanca, ha recorregut els carrers il·licitans després de la benedicció de les palmes al parc de l’Estació. La d’enguany ha sigut una processó molt esperada, després que ni el 2020 ni el 2021 poguera celebrar-se perquè la pandèmia desaconsellava els actes multitudinaris.

De fet, el desembre de 2020 els artesans de la ciutat van confeccionar la palma blanca més gran del món, de més de 140 metres, amb vora 10.000 palmes que no havien pogut usar-se en la processó, quan Espanya estava en ple confinament.

A més dels participants, nombrosos espectadors s'han concentrat al llarg del recorregut d’una processó de la qual es té coneixement des del 1371. D’aleshores és la primera referència a l'Arxiu Municipal, però no va ser fins el 1429 quan hi ha les primeres notícies sobre el comerç de la palma.

Personalitats de tot el món amb palmes il·licitanes

Aquesta activitat encara es manté en l'actualitat, de fet que cada any ixen d'aquesta ciutat milers de palmes blanques amb destinació a la resta d'Espanya i l'estranger. Per encàrrec de l'Ajuntament d’Elx s'han enviat enguany palmes d'entre 3 i 3,5 metres al papa Francesc, als reis d'Espanya i als presidents del govern espanyol i de la Generalitat.

També el nou bisbe de l’Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla; el bisbe de Solsona, l'il·licità Francisco Conesa, i l'alcalde de Jaca, ciutat agermanada amb Elx, tenen enguany palmes d’Elx.

Segons marca la tradició, a la ciutat són els avis o padrins els encarregats de comprar les palmes blanques per a xiquets i xiquetes.

A Elx hi ha una desena de tallers i particulars que s’encarreguen de l’elaboració artesana i única de la palma blanca. Aquesta tasca requereix no sols un procés de conservació de la palmera, sinó també de les palmes, una vegada tallades, per a aconseguir el singular i inigualable color groc que afavoreix el trenat posterior.

També et pot interessar

stats