Elx continuarà treballant per a la cessió de la Dama: “L’informe dona les claus sobre les condicions del trasllat”

L’alcalde, Carlos González, es mostra convençut que si es va poder traslladar l’any 2006, ara es podrà tornar a fer

Bust de la Dama d'Elx, que actualment es troba al Museu Arqueològic Nacional de Madrid
Bust de la Dama d'Elx, que actualment es troba al Museu Arqueològic Nacional de Madrid / Ajuntament d'Elx

L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha valorat aquest dimecres que l’informe que ha fet públic el Ministeri de Cultura, en què reitera que desaconsella la cessió de la Dama, és positiu perquè posa per escrit les recomanacions dels tècnics sobre l’estat de conservació i les exigències per a un trasllat.

En un informe que es va fer el mes de desembre els tècnics del Ministeri desaconsellen el trasllat de la Dama a Elx amb motiu del seu 125 aniversari, tant pel "valor simbòlic" de l'escultura com pel seu "valor representatiu", i s'apunte que des del punt de vista de la conservació és "una peça delicada en extrem".

Responent als mitjans, González ha dit que aquest text indica quines són les mesures per a un trasllat segur. “Entenem que l’informe ens possibilita analitzar quines són les mesures a adoptar per a un trasllat segur de la Dama d’Elx a la nostra ciutat”, ha dit l’alcalde.

Així mateix, ha afegit que l’informe incideix en elements com la conservació en funció de climatologia i com ha de ser en un desplaçament. Sobre això ha manifestat que considera que són “un punt de suport i referència per a poder construir unes condicions similars a les que té hui té la Dama al Museu Arqueològic Nacional”.

En aquest sentit, ha indicat que el text “ens dona les claus per com ha de ser la futura sala que adequarem al Museu Arqueològic i d’Història d’Elx, que acollirà una eventual cessió temporal de la Dama”.

Sobre el caràcter inamovible de la Dama, expressat en parts de l’informe, González ha assenyalat que considera que els conservadors dels museus sempre tenen actituds “proclius a mantenir la Dama” i que “els desitjos de conservació prevalen sobre qualsevol circumstància”.

“Cal segur treballant. No tirem la tovallola, ens mantenim ferms en la reivindicació. El 125 aniversari de la Dama és un esdeveniment molt important per a la ciutat i crec que l’informe és útil i interessant perquè ens permet conéixer com podem construir les condicions perquè la dama puga ser traslladada i mantinguda en condicions de seguretat”, ha expressat.

“Si es va poder fer en 2006, estic convençut que es podrà tornar a fer”

A la pregunta sobre els exemples de cessions de peces de museus històriques en altres parts del món, l’alcalde d’Elx ha dit que hi ha “múltiples exemples” i que fins i tot la Dama d’Elx “n'és un. Si va poder vindre el 2006,  desplaçada en condicions de seguretat i estabilitat en les millors condicions climàtiques possibles. Si es va poder fer el 2006 estic convençut que es podrà tornar a fer”.

Sobre el nou informe encarregat a la comissió de treball, González ha dit que l’Ajuntament està a l’espera de conéixer eixe informe i que en funció d’això continuarem treballant amb la màxima seriositat perquè la Dama vinga a la ciutat. 

També et pot interessar

stats