Les dones es desplacen en zig-zag i els homes en línia recta, segons la UPV
Les conclusions d'un estudi sobre patrons de mobilitat podrien ajudar a millorar l’organització urbana dels municipis.
Les xarxes socials revelen diferències entre sexes a l’hora desplaçar-se per la ciutat, i mentre que els homes fan trajectes més llargs i rectes, els recorreguts urbans de les dones són més curts i zigzaguejants.
Així ho posa de manifest un treball elaborat per un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de Saragossa que analitza la mobilitat urbana a partir de la informació obtinguda a les xarxes socials.
En concret, es basa en l’anàlisi de quasi un milió i mig de missatges geoetiquetats a Twitter (1.483.338 tuits) corresponents a més de 70.000 usuaris de València per a determinar patrons de mobilitat urbana.
L’estudi, que ha sigut publicat a la revista Future generation computer systems, destaca també que les xarxes socials poden oferir informació de gran valor per a millorar la mobilitat a les ciutats.
Segons afirma Miguel Rebollo, de l’Institut Valencià d’Investigació en Intel·ligència Artificial, “La distància mitjana recorreguda pels homes és de 4,73 quilòmetres i en el cas de les dones, de 4,15 quilòmetres”.
Els investigadors de la UPV destaquen que les conclusions d’aquest estudi ajudarien als gestors municipals a millorar els serveis de transport públic i l’organització urbana de la ciutat. També podria ajudar a la ciutadania a detectar punts d’interés o, fins i tot, oferir alternatives en cas d’aglomeracions.