Les dones d’Elx: pioneres en el camí cap a la igualtat en els passos de Setmana Santa

El 1989, i avançant-se a la resta de municipis de l'Estat, es va crear el primer pas portat exclusivament per dones al municipi

Dones d'Elx portant les andes
08 d'abril 2022 - 16:50

La Setmana Santa il·licitana s'ha convertit en exemple d'integració i igualtat. El 1989, i avançant-se a la resta de municipis d'Espanya, s'hi va crear el primer  pas portat exclusivament per dones. Després se n'han creat molts més, i actualment hi ha 650 portants que desfilen en alguna de les 31 confraries que hi ha a la capital del Baix Vinalopó.

La presència de les dones a la Setmana Santa va augmentant de manera progressiva al llarg de les darreres dècades. Les dones porten les andes de la Mare de Déu dels Dolors en la processó de Dimecres Sant al barri de la Santa Creu d'Alacant des de fa vora trenta anys, quan van aconseguir canviar la tradició que fins a aquell moment reservava aquesta funció únicament als homes.

Més al nord, a l'Alcora (Alcalatén) hi ha quatre confraries. Una, la de la Mare de Déu dels Dolors, està integrada únicament per dones, però les altres tres han anat a poc a poc fent-se mixtes.

A la Setmana Santa Marinera de València va ser el 1983 l'any que va marcar un punt d'inflexió, ja que es va acordar la incorporació de les dones com a penitents. Enguany han acceptat un altre canvi: que les dones puguen vestir l'uniforme de granaders, que fins ara només podien portar els homes.

Amb tot, encara queda camí per fer. Aquest cap de setmana la confraria de la Puríssima Sang de Sagunt han rebutjat l’entrada de les dones en aquesta germandat religiosa amb un 63,9% dels vots en contra. Un dels confrares, José Vicente Blasco, ha afirmat a À Punt NTC que aquest resultat era una “decepció”, perquè havien posat “molta il·lusió” en la possibilitat d’introduir aquest canvi i tant ell com altres integrants pensaven que “era bo i correcte per a tantes xiquetes i dones que hi volen entrar”.

També et pot interessar

stats