'Dolor y gloria' d'Almodóvar s'imposa en els 34ns Premis Goya amb set guardons

La cinta amb participació valenciana i rodada a Paterna ha aconseguit els guardons a millor pel·lícula, millor direcció i millor actor protagonista.

L'equip de 'Dolor y gloria' celebra la pluja de premis

Dolor y gloria de Pedro Almodóvar s'ha endut el Goya a millor pel·lícula en la 34a edició dels premis de l'Acadèmia del Cinema a Màlaga. El llargmetratge ha sigut el gran triomfador de la nit amb set guardons, inclosos els de millor direcció, guió original i actor protagonista per a Antonio Banderas, que mai havia guanyat una estatueta.

La 21a pel·lícula d’Almodovar, que té les coves del Batà i la Torre de Paterna com una de les seues principals localitzacions, també va comptar amb la participació de Toni Novella, natural de Requena, com a director de producció, i la valenciana Ana Lozano en maquillatge i perruqueria. 

És la tercera vegada que Almodóvar aconsegueix el doblet de millor pel·lícula i millor director després de Todo sobre mi madre i Volver.

Dolor y gloria, que el mes vinent competirà per l'Oscar, també s'ha fet amb el Goya al millor muntatge (Teresa Font), a la millor música original (Alberto Iglesias) i a la millor actriu de repartiment per a Julieta Serrano, la intèrpret de 87 anys que es posa en la pell d'un personatge inspirat en la mare d'Almodóvar.

L'altra gran favorita de la nit, Mientras dure la guerra, d'Alejandro Amenábar, s'ha fet amb cinc premis, pràcticament tots tècnics: millor direcció artística, millor direcció de producció, maquillatge i perruqueria, millor vestuari, i millor actor de repartiment per a Eduard Fernández pel seu paper del general Millán Astray.

L'absència de Pepa Flores, Goya d'honor, i la inesperada pluja, van ser també protagonsites d'una gala en què Silvia Abril i Andreu Buenafuente repetien com a presentadors.  

L’Acadèmia premia l’animació amb segell valencià

Buñuel en el laberinto de las tortugas,  de Salvador Simó, ha aconseguit el Goya a millor pel·lícula d’animació. En aquesta coproducció internacional, que ha comptat amb les ajudes a la producció de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), ha participat l'empresa valenciana d'animació Hampa Studio. 

El llargmetratge d'animació 2D, dirigit al públic adult i basat en la novel·la gràfica homònima de Fermín Solís, mostra la història d’amistat entre Buñuel i l'escultor Ramón Acín durant el rodatge del documental Las Hurdes, tierra sin pan (1932), en una Extremadura assolada per la misèria. 

José Luis Quirós, Paco Saéz i Nicolás Matji després de rebre el Goya al millor curtmetratge d'animació pel seu treball Madrid 2120

Una altra nominada valenciana que torna a casa amb un Goya és l’obra codirigida per l'alacantí Paco Sáez, Madrid 2120Madrid 2120, que ha rebut el Goya al millor curtmetratge d'animació. El curt, una al·legoria amb una gran càrrega ecologista i un potent personatge femení, és el tercer Goya per al dibuixant alacantí, que tenia estatuetes per Tadeo Jones 2 i Atrapa la bandera

Les candidatures valencianes que no ha aconseguit l’estatueta són les nominades per La innocència, en què participa À Punt Mèdia. L’òpera prima de Lucía Alemany, ambientada a Traiguera (Baix Maestrat), optava a la millor actriu revelació pel treball de Carme Arrufat i la millor cançó original, pel tema "Allí en la arena", de Toni M. Mir. 

També et pot interessar

stats