Dansa València porta als escenaris "Divines paraules" i "Lo inevitable"

L'Institut Valencià de Cultura participa en els dos espectacles del festival de dansa que acull València.

L'elenc de "Divines paraules" assatja al Teatre Principal de València
L'elenc de "Divines paraules" assatja al Teatre Principal de València

La nova edició de Dansa València portarà als escenaris de la ciutat les produccions de dansa Divines paraules i Lo inevitable a partir de la pròxima setmana. Es tracta de dos espectacles en els quals participa directament la Generalitat, a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), i es presenten com el plat fort del festival, que té lloc a València de l'11 al 15 d'abril.

L'estrena de Divines paraules el pròxim dimecres al Teatre Principal de València, a les 22.00 hores, donarà el tret d'eixida a Dansa València 2018. 

Tal com ha explicat Roberto García, director adjunt d'Arts Escèniques de l'IVC, durant la roda de premsa que han fet per a presentar les dues representacions, obrir el festival amb Divines paraules suposa una "aposta contundent" pel múscul creatiu. "És una manera de mostrar tot el talent i la potència que tenim a la Comunitat Valenciana", ha afegit.

Divines paraules, produïda per l'IVC i dirigida pels germans Rosángeles i Édison Valls, naix com una reinterpretació en dansa del clàssic de Valle-Inclán sota el mateix nom. L'obra, que compta amb un elenc de dotze intèrprets, submergeix l'espectador en una reflexió contínua derivada de les tensions que planteja el binomi bo-roín i el transporta al més fons de les misèries humanes.

La parella directora de Divines paraules ha incidit durant la presentació de l'obra en la dificultat que els ha suposat traslladar les paraules del text de l'escriptor gallec al moviment de les coreografies. 

El cos inevitable

D'altra banda, també dins de la programació de Dansa València 2018, la sala Espai Inestable de València estrena Lo inevitable el divendres 13, a les 20.30 hores. És una producció conjunta de l'Institut Valencià de Cultura amb l'Espai Inestable i la companyia valenciana Dunatacà, que treballa des d'una perspectiva col·laborativa.

Dirigida per Sybila Gutiérrez, la representació sorgeix de la necessitat de "donar veu" al cos humà, en paraules de la directora, i busca desdibuixar les fronteres que existeixen entre els gèneres i el binomi home-dona.

En Lo inevitable conviuen les identitats viscerals i socials, així com les preguntes sobre el cos humà que es responen i, al mateix temps, es contradiuen. Es qüestionen permanentment què significa ser dona, què significa ser home i les noves sexualitats. 

La ballarina ha ressaltat que aconseguir traslladar el protagonisme al cos no és gens fàcil perquè aquest continua sent "un gran tabú" en la societat. 

Amb una programació representativa del panorama coreogràfic tant en l'àmbit valencià com en estatal, la nova edició de Dansa València reivindica el paper de les dones creadores i busca incorporar-hi un públic intergeneracional que s'acoste a les activitats del festival i gaudisca de la dansa en tots els formats. 

També et pot interessar

stats