Cultura trenca relació amb l’Acadèmia de l’Audiovisual: li retira l'ajuda directa de la gala dels Premis Berlanga

L’entitat, que en l’última edició va reivindicar inversions per al sector, ha anunciat que mantindrà els guardons i buscarà alternatives de finançament

Un moment de la última gal·la dels premis Berlanga, celebrada al novembre, en el Palau de les Arts de València
Un moment de la última gala dels premis Berlanga, celebrada al novembre, en el Palau de les Arts de València / À Punt NTC

Cultura trenca relació amb l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual i li retira l’ajuda directa que cada any li concedia per a organitzar la gala dels Premis Berlanga, que reconeixen els millors treballs de l’àmbit cinematogràfic fets al nostre territori. A pesar que el departament que dirigeix Vicente Barrera (Vox) assegura que es canvia la manera en què es fa l’assignació econòmica, que “eixirà a concurrència competitiva” en lloc de ser una assignació directa a aquesta entitat, l’organització de l’audiovisual lamenta que els deixen “a zero” amb la subvenció que tenien.

La lectura d’aquesta reorganització econòmica és ben diferent per a donants i receptors de la subvenció. Fins ara l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual rebia 260.000 euros per a l’organització de la gala dels Berlanga. Es tracta de la cerimònia de lliurament com la que va acollir l’11 de novembre el Palau de les Arts de València i en què es lliuren una trentena de guardons que reconeixen els millors treballs dels professionals valencians de l’àmbit cinematogràfic.

Però aquesta gala de lliurament és més que una gala de reconeixements. De fet, en l’última edició, el faristol es va fer en un espai de reivindicació, concretament d’inversions per al sector. “Hem de continuar mostrant-li al món qui som. En els pressupostos, en les seues mans està la destrucció de milers de llocs de treball”, manifestava la presidenta d’aquesta organització, Teresa Cebrián, en l’escenari del Palau de les Arts.

Els 260.000 euros no es perden, es concediran per concurrència competitiva per a l’organització de la gala Paula Añó - Secretària autonòmica de Cultura

Per Cultura, la secretària autonòmica de Cultura i Esport, en declaracions a À Punt, desvinculava el canvi de la subvenció de motius polítics i l’atribuïa a una redistribució dels recursos: “Aquests 260.000 euros no es perden, es concediran per concurrència competitiva per a l’organització de la gala dels premis. L'única cosa és que no es vehicularan a través de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual”, va exposar.

Els premis Berlanga tindran continuïtat com a eina clau i efectiva per a promocionar les obres i els professionals valencians Acadèmia de l'audiovisual

A més, Añó destacava que en els pressupostos de l’any que ve hi haurà més inversió per a iniciatives audiovisuals. “Hem passat d’1.450.000 d’euros a 1.550.000”, puntualitzà, alhora que va indicar que la Generalitat destinarà set milions per a promocionar l’audiovisual valencià.

Malgrat que ja no tenen garantida la subvenció, l’Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual no renuncia als guardons. En un comunicat, assegura que "tindran continuïtat com a eina clau i efectiva per a promocionar i fer valdre les obres i els professionals del sector audiovisual valencià".

En l’assemblea d’aquesta entitat, convocada per a valorar el desenvolupament de l'última gala, s’ha escolat aquesta decisió de Cultura. Els dirigents de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual mantenen que buscaran alternatives per a tirar avant la gala i reformularan les activitats que duen a terme, però en cap cas deixaran de fer-la.

Aquesta organització recorda que és la que més representació té dins del sector audiovisual valencià. De fet, afigen que aglutina “empresaris, professionals, creadors i tècnics de tots els oficis d'aquesta indústria clau”. “En les últimes setmanes, l'AVAV ha rebut un increment molt singular i significatiu de sol·licituds d'incorporació de nous socis i sòcies. Això reforça, encara més, la idea que els Premis Berlanga s'han convertit en un referent com a aparador de totes les produccions internacionals i nacionals que es produeixen a la Comunitat Valenciana i que recullen reconeixements tant del públic com en els certàmens més prestigiosos del sector”, diu el comunicat. 

L'Associació de Productors Valencians, que n'aglutina vora quaranta, també considera que és inqüestionable la continuïtat de la gala que reconeix els millors treballs del sector audiovisual. "S'haurà d'abordar la fórmula de finançament, però la gala de segur que tindrà una continuïtat clara, perquè és un reconeixement important per al sector i perquè aquests premis exemplifiquen la imatge d'un cineasta rellevant com va ser Berlanga", reconeixia a À Punt Kiko Martínez, de l'Associació de Productors Valencians. "Ni ens plantegem que no se celebrarà. De segur que tira avant", va sentenciar.

També et pot interessar

stats