Cultura iniciarà d'ofici els tràmits per a declarar BIC la Romeria de la Santa Faç

Després d'anys amb el procés encallat, la Direcció General de Patrimoni començarà a elaborar l'expedient el 24 d'abril

Mazón (centre) en la Romeria de la Santa Faç aquest dijous
El president de la Diputació d'Alacant i alcalde de Benidorm, Toni Pérez; el president de la Generalitat, Carlos Mazón; i el bisbe d'Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla, aquest dijous en la Romeria de la Santa Faç / Generalitat

Després de quasi set anys d'espera, la Romeria de la Santa Faç d'Alacant està ja molt a prop d'aconseguir l'anhelada declaració com a bé d'interés cultural (BIC). Ho ha anunciat aquest dijous el president de la Generalitat, Carlos Mazón, just abans de participar en la multitudinària peregrinació que recorre cada any els carrers de la capital alacantina fins al llogaret on està el monestir de la Santa Faç.

"La Santa Faç es mereix ser BIC", ha dit el cap del Consell, que ha explicat que el pròxim 24 d'abril la Vicepresidència primera i Conselleria de Cultura i Esport que dirigeix Vicente Barrera iniciarà els tràmits per a declarar aquesta tradició centenària com a bé d'interés cultural immaterial de manera definitiva. El primer pas serà elaborar l'expedient preceptiu des de la Direcció General de Patrimoni, adscrita a Cultura. Segons ha explicat Mazón, en aquest procés la Generalitat recaptarà "la participació i col·laboració" de l'Ajuntament d'Alacant, la Diputació Provincial i altres institucions i col·lectius, units pel mateix objectiu: tindre el reconeixement cultural i immaterial per a la Santa Faç "que mereixen els alacantins i les alacantines des de fa molt temps".

El procés per a atorgar la protecció BIC a la Romeria de la Santa Faç va iniciar-se en 2017, però s'havia quedat estancat per falta de sintonia i avanços concrets entre l'Ajuntament i la Conselleria de Cultura, aleshores en mans de Compromís. Ara, finalment, la Generalitat ha posat data i ha xafat l'accelerador per a fer realitat aquesta distinció de la qual gaudeixen diverses manifestacions culturals al llarg de tota la Comunitat Valenciana.

Coneguda com la Pelegrina, la romeria de la Santa Faç compleix 535 anys d'història. Cada any se celebra per a commemorar el miracle de la llàgrima que va tindre lloc el 1489 durant una processó de rogatives per una forta sequera que patia la zona, quan la imatge de Crist plasmada en el llenç va plorar.

Vora 350.000 persones, romeus i romeves, recorreran els més de set quilòmetres que separen la cocatedral de Sant Nicolau del monestir de la Santa Faç en un acte que retransmetrà la radiotelevisió d'À Punt Mèdia en un programa especial i que podrà seguir-se també en directe per la pàgina web.

També et pot interessar

stats