Pelegrinatge massiu a la Santa Faç: el bon oratge afavoreix una romeria de rècord

Alacant compleix un any més la tradició iniciada al segle XV i es calcula que 330.000 pelegrins han anat fins al llogaret

La capçalera de la romeria cap a la Santa Faç, que ha tingut una assistència massiva aquest dijous
La capçalera de la romeria cap a la Santa Faç, que ha tingut una assistència massiva aquest dijous / Morell (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'abril 2024 - 14:14 Actualitzat: 11 d'abril 2024 - 14:33

Milers d'alacantins han eixit, des de primera hora d'aquest dijous, en romeria cap al monestir de la Santa Faç per a complir amb una tradició de fa 535 anys. Entre ells, el president de la Generalitat, Carlos Mazón; la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé; l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, i el president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez. El bon oratge ha fet que la romeria per a venerar la relíquia que es conserva al monestir siga multitudinària. S'estima que han participat unes 330.000 persones.

La segona romeria més multitudinària d'Espanya, sols superada per El Rocío, deixa xifres importants. S'hi han repartit unes 15.000 canyes per a marcar el pas, 1.200 quilos de rotllets d’anís i 900 litres de mistela delectaran els estómacs i una trentena de tapissos florals engalanen el recorregut. Són només algunes de les xifres que, juntament amb els prop de 350.000 romeus que poden arribar fins a la Santa Faç, evidencien la magnitud d’uns dels dies més estimats pels alacantins. Amb la romeria fins a aquest llogaret, la ciutat reviu la tradició que manté des del segle XV per a rememorar el miracle de la llàgrima.

A les 8:25 hores del matí, els primers romeus, amb la tradicional brusa negra de llaurador i el mocador blau i blanc, han eixit del centre d'Alacant. Des de les set es repartien 10.000 canyes a l’Ajuntament. A la cocatedral de Sant Nicolau també se n'han repartit unes 5.000, segons han detallat fonts municipals.

Nicolauet i Remediets, gegants que representen als patrons d'Alacant, i la colla La Canya obrien la comitiva. Els primers i els últims metres d’aquest recorregut de quasi huit quilòmetres que separa el centre de la ciutat de la Santa Faç presenten enguany una decoració especial: el consistori ha instal·lat unes decoracions vegetals amb els escuts de la ciutat i una imatge de la Santa Faç. Cap a les deu i quart del matí arribaven els primers romeus al llogaret alacantí.

Una de les participants en la romeria, que s'ha caracteritzat per l'ambient festiu
Una de les participants en la romeria, que s'ha caracteritzat per l'ambient festiu / Morell (Efe)

Perquè als pelegrins no els faltara energia en el recorregut, en la parada que l’ajuntament instal·la enfront del complex Vistahermosa, s'han repartit 1.200 quilos de rotllets, fets al forn de llenya. El 10% eren sense gluten i un altre percentatge similar amb edulcorants naturals perquè puguen menjar-ne les persones diabètiques. A més, també s'han distribuït 900 litres de mistela.

És un dia d'alegria, de gaudi i de posar el fet de ser alacantí per damunt de tot Luis Barcala - Alcalde d'Alacant

Després de l'arribada al caseriu, les dues regidores síndiques, Cristina Cutanda i Nayma Beldjilali, i el capellà del monestir, Miguel Ángel Cremades, han procedit a l'obertura del cambril per a extraure la imatge de la Santa Faç. A continuació, el bisbe d'Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla, ha oficiat una missa a la plaça del monestir.

L'alcalde d'Alacant ha enaltit la importància de la Pelegrina i ha destacat que "és un dia d'alegria, de gaudi i de posar el fet de ser alacantí per damunt de tot". Barcala ha celebrat que la jornada, fins a passat el migdia, s'haja desenvolupat sense incidents destacables. "És una jornada per a estar molt, molt satisfet, en un any molt especial per a la mateixa Pelegrina i per a la mateixa Santa Faç, per a Alacant. És any jubilar, la qual cosa posa molt més en valor enguany la Pelegrina", ha emfatitzat.

La relíquia de la Santa Faz obria la romeria
La relíquia de la Santa Faz obria la romeria / Morell (Efe)

Luis Barcala també ha ressaltat la festa Santa Faç 0,0, per a donar una "alternativa" als joves i evitar que associen aquesta festivitat amb l'alcohol. Sobre aquest tema, ha detallat que l'operatiu de prevenció ha requisat tres carrets de compra amb 54 litres d'alcohol, que és "insignificant en comparació amb xifres de fa uns anys".

Per la seua part, el president ha ressaltat que es tracta d'un dia "molt especial", ja que ha recordat que va iniciar les romeries en carret amb els seus pares fa cinquanta anys i aquest dijous la feia, per primera vegada, com a cap del Consell. "És una sensació meravellosa poder compartir amb la gent d'Alacant aquest dia com a president de la Generalitat", ha destacat.

Per part seua, la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana ha destacat que "tota la ciutat" d'Alacant es bolca amb aquesta festivitat i ha posat en valor el dispositiu de seguretat, amb 500 efectius entre Policia Nacional i Guàrdia Civil, així com la inclusió de punts violeta. "Per a nosaltres, la seguretat és fonamental i la seguretat per a les dones és molt important. Enguany la coordinació amb l'Ajuntament d'Alacant ha sigut en aquest sentit molt positiva", ha ressaltat.

Més d'un miler d'efectius de seguretat

Més de 1.200 agents i voluntaris vetlen per la seguretat durant la jornada de la Santa Faç, segons han concretat fonts municipals. Seran quasi 400 els efectius de la Policia Local, a més d'un centenar de voluntaris de Protecció Civil i punts de Creu Roja i DYA. La Policia Nacional desplegarà 275 agents i la Guàrdia Civil, 214. El dissabte i el diumenge posterior a la Santa Faç també hi haurà 187 i 177 agents de la Policia Local, respectivament. El Servei de Prevenció i Extinció d'Incendis de l'Ajuntament d'Alacant hi ha traslladat una dotació completa, amb una dotzena de bombers durant tot el dia.

El TRAM amplia serveis

Paral·lelament al dispositiu de seguretat que s’ha previst per al riu de romeus, el TRAM d'Alacant ha programat un dispositiu especial que comprenia unitats especials a l'anada de la romeria. El retorn es cobrirà amb el servei habitual del TRAM d'Alacant, atés que es realitza de manera escalonada.

Autobús al monestir

A més del TRAM, l'Ajuntament d'Alacant també ha habilitat una llançadora cada cinc minuts entre la Porta de la Mar i el caseriu des de les huit del matí a les nou de la nit. Dissabte i diumenge es mantindrà una freqüència de vint minuts. També s'ha habilitat una parada de taxis per a deu unitats al Postiguet, a l'altura de la passarel·la per als vianants.

També et pot interessar

stats