Cullera recupera el repic de benedicció després de mig segle en silenci

L'origen d'aquest toc de campana es remunta a partitures del segle XVI de la catedral de València.

Ermita dels Benissants.
Ermita dels Benissants.

Els campaners de la catedral de València recuperen aquest dissabte a Cullera el tradicional repic de benedicció per la festivitat dels Sants de la Pedra, més coneguts com els Benissants, que se celebra aquest cap de setmana a la localitat de la Ribera Baixa. Es tracta d'un toc que no sonava des de feia més de 50 anys l'origen del qual es remunta al segle XVI i que es tocava durant xicotetes celebracions, processons o festes menors.  

El repic el tocaran aquesta vesprada les quatre campanes del campanar de la parròquia de la Sang. Després hi haurà una romeria des de l'església de la Sang fins a l'ermita dels Sants de la Pedra, l'actual Museu de l'Arròs de la localitat. És una tradició molt arrelada (n'hi ha constància des del 1670) en què participen desenes de romers amb cavalls, calesses, carros i carretes, que porten en processó els reliquiaris en forma d'imatge dels sants. 

El repic de benedicció es va fer fins a la desaparició dels últims campaners, durant la dècada dels setanta, quan es van estendre els sistemes electrònics que no podien reproduir-lo, i es va perdre. L'origen es remunta a partitures del segle XVI de la catedral de València. Ara, nous grups de professionals intenten recuperar aquests tocs, menys coneguts que els volteigs, però que alegren els dies festius.  

També et pot interessar

stats