Cullera premia el cineasta que volia ser metge però que va acabar disseccionant la realitat humana

El director Imanol Uribe està a Cullera impartint un curs del festival Kalidoscopi, que li lliurarà el guardó d’honor per la seua trajectòria

Cullera premia el cineasta Imanol Uribe / À Punt NTC

El festival de curtmetratges Kalidoscopi de Cullera reconeix la trajectòria del cineasta que volia ser periodista. Del referent de la claqueta que volia ser metge i disseccionar la realitat humana. Ningú no ho diria del cineasta Imanol Uribe, que ha firmat títols com El rey pasmado, i que aquests dies es troba a la ciutat de la Ribera Baixa impartint un curs d’interpretació, programat dins del festival Kalidoscopi.

Aquest certamen audiovisual li lliurarà el premi d’honor, que també recollirà el veterà actor Emilio Gutiérrez Caba, però abans d’eixe moment, À Punt ha compartit uns minuts amb ell. Motius per a rebre aquest guardó honorífic no li’n falten. Va marcar diverses fites cinematogràfiques, entre elles, la de mostrar en el cinema que existia el terrorisme amb La muerte de Mikel.

I una altra raó que avalen aquest guardó honorífic: Días contados, era una brutal galtada cinematogràfica amb una sonora resposta social.

Uribe ha llaurat la seua producció a cavall entre el cine d'autor i les produccions més comercials, com ell mateix reconeix. Així, documenta quan vol apegar-se als fets. Adapta dels llibres quan abandera projectes apegats a la literatura. Ara, com ha confessat a À Punt, encreua els dits perquè qualle un projecte. “Ara costa més, és llei de vida, arriba un moment que les coses es tornen més difícils”, assenyala. 

El cineasta reconeix que tornaria a rodar amb actors com Carmelo Gómez, Eduard Fernández o Elena Anaya. I admet que mai repetiria una seqüència perquè “un rodatge és un acte creatiu estupend que no es pot repetir una vegada i una altra”; i, si pot evitar-ho, ens reconeix que mai veu les seues pel·lícules. 

Per a acabar, Uribe Uribe confessa que el millor consell li'l va donar Carlos Saura i el recorda per a À Punt: quan has dedicat la teua vida al cine, no la perdes llegint crítiques. 

També et pot interessar

stats