Cinquanta anys del naixement d'‘El Papus’, la primera revista satírica del franquisme

La publicació, que va sofrir un atemptat en democràcia, va lluitar contra la censura amb erotisme i sarcasme

La revista satírica 'El Papus' hauria complit enguany 50 anys / À Punt NTC

En octubre del 1973, fa ara cinquanta anys, veia la llum El Papus, la primera revista satírica que es va atrevir a trencar els pilars del règim franquista amb l'humor més mordaç. Àcida, crítica i sobretot trencadora sota l'ombra d'un franquisme agonitzant que necessita mostrar a Europa una imatge d'obertura. 

La periodista Maria Iranzo-Cabrera en recupera la història en el llibre El Papus, contrapoder informatiu en la Transició espanyola, construït amb la memòria de gran part dels seus redactors i redactores.

Cap institució ni ideologia escapava de les seues vinyetes, que amb el sarcasme més corrosiu apuntava contra el poder establit. Amb l'erotisme visual com a reclam, va ser la primera publicació que es va atrevir a fer sàtira política i, a més, amb un llenguatge popular.

Però sobre l'humor i la llibertat d'expressió sempre sobrevola una mordassa. El 1977 va ser la primera publicació a patir un atemptat en democràcia. Cinquanta anys després, les històries del Papus ens miren des d'un passat que es repeteix en el present.

També et pot interessar

stats