Carla Simón, Premi Nacional de Cinematografia 2023

El jurat ha reconegut el seu treball per a posicionar el cinema espanyol en el panorama internacional

La directora catalana Carla Simón
La directora catalana Carla Simón / Efe

La directora de cinema i guionista Carla Simón ha sigut guardonada aquest dijous amb el Premi Nacional de Cinematografia 2023, concedit anualment pel Ministeri de Cultura i Esport i dotat amb 30.000 euros.  El jurat ha volgut reconéixer el seu treball “per a posicionar el cinema espanyol en el panorama internacional, amb l'obtenció de l'Os d'Or per a Alcarràs en el Festival de Cinema de Berlín, un dels més prestigiosos a escala mundial”.

L’Os d’Or va suposar, segons el veredicte del jurat, “una fita en la història del nostre cinema”. Els membres del tribunal han considerat la pel·lícula per la qualitat, la naturalitat i precisió en la construcció d'històries i personatges, el rigor del realisme i per la ficció, “amb una mirada de plena actualitat a problemes socials”. A més, valoren que la pel·lícula incorpore d'una manera orgànica “la diversitat de llengües que caracteritzen i enriqueixen la nostra societat i cultura”.

Sobre l’autora, el jurat l’ha valorada com la representació d’una nova generació de cineastes, “que han aconseguit en molt poc de temps desenvolupar un cinema de qualitat i compromés amb el mateix mitjà i la societat, que arriba a un públic global”. Consideren a Simón com “un dels referents del gran moment que viu el cinema espanyol”. 

El Premi Nacional de Cinematografia recompensa l'aportació més excel·lent en l'àmbit cinematogràfic espanyol, preferentment a través d'una obra pública o una labor professional desenvolupada durant l'any 2022. En casos excepcionals degudament motivats, s'atorga com a reconeixement a una trajectòria professional. El guardó, que el ministre de Cultura i Esport entrega habitualment en el marc del Festival de Sant Sebastià, va reconéixer en la passada edició a Penélope Cruz, que es va unir a una àmplia llista de personalitats de la cinematografia espanyola, com José Sacristán, Isabel Coixet, Antonio Banderas o Fernando Trueba, entre altres.

També et pot interessar

stats