‘Camacuc’ guanya el Premi Martí Gasull i Roig per “l’exemplaritat” en la defensa de la llengua

El director de la revista, Joan Escrivà, ha reivindicat que continuaran avant “malgrat els intents de censura” 

Joan Escrivà Avinyó, director de la revista valenciana, ha recollit el guardó juntament amb el seu pare, Joan Escrivà Torres, codirector
Joan Escrivà Avinyó, director de la revista valenciana, ha recollit el guardó juntament amb el seu pare, Joan Escrivà Torres, codirector / Plataforma per la Llengua

La revista infantil Camacuc ha guanyat este dilluns l'onzé Premi Martí Gasull i Roig de Plataforma per la Llengua gràcies a una votació popular en què han participat quasi 4.000 persones i en què s’ha imposat a Dagoll Dagom i a la llibreria Quart Creixent. “Continuarem endavant malgrat els intents de censura”, ha reivindicat Joan Escrivà Avinyó, director de la revista valenciana, que ha arreplegat el guardó juntament amb son pare, Joan Escrivà Torres, codirector. 

Escrivà Avinyó ha defensat que “en valencià es poden fer productes magnífics” i “que amb productes com Camacuc molts xiquets i xiquetes es poden acostar a la llengua”. En este sentit, el director ha expressat que “quan veus que els xiquets t’acaben coneixent, t'adones que la revista és una eina efectiva per a promoure el català i la lectura”.  

La revista ha rebut el guardó en una gala que ha tingut lloc al Teatre Poliorama de Barcelona, en què també s’ha lliurat el Premi Especial del Jurat a l’editor Joan Vall Clara, i el Premi a la Innovació a la creadora de continguts Cèlia Espanya. El president de l’entitat, Òscar Escuder, ha sigut el responsable de lliurar el premi a Camacuc, i en el parlament ha denunciat que “la llengua ha patit un clar retrocés en diversos àmbits i territoris, amb governs obertament hostils amb la llengua”.

Tant Camacuc com Joan Vall Clara i Cèlia Espanya han estat recompensats amb un guardó creat per l'orfebre i joier Joaquim Capdevila, de renom internacional. A més, Camacuc també s'ha endut un premi en metàl·lic de 3.000 euros i Cèlia Espanya, un altre de 2.000 euros. Els dos altres finalistes, la companyia teatral Dagoll Dagom i la Llibreria Quart Creixent, també han assistit a la gala i han rebut una versió xicoteta del guardó que ha fet Capdevila com a agraïment per haver-hi participat. 

Plataforma per la Llengua ha remarcat que Camacuc, creada el 1984, és una revista infantil en valencià que a través del còmic ofereix humor, valors i entreteniment als més menuts. De periodicitat bimensual, té com a objectiu fomentar la lectura, normalitzar la llengua i promoure els autors valencians. 

La revista ha estat envoltada de polèmica en els últims mesos, ja que diverses regidories governades per Vox, en ajuntaments com els de Borriana, Montserrat o Torrent, van decidir retirar la subscripció municipal. La regidora de Política Lingüística de l’Ajuntament de Torrent, Ángeles Lerma, va assegurar que era “publicació disfressada de revista infantil”, però que "en realitat era un clar exemple de propaganda catalanista i separatista”.

També et pot interessar

stats