'La caja vacía' desenterra el cas dels bebés robats pel franquisme

Javier Falcó denuncia amb aquest documental la manca de voluntat de l’administració de Justícia per a “depurar totes les responsabilitats”

'La caja vacía' de Javier Falcó revisita el cas de la sustracció de bebés durant la dictadura franquista / À Punt NTC

Han transcorregut tretze anys des de la primera denúncia de bebés robats a Espanya. Durant el règim de Franco, milers de nounats van ser trets en secret dels hospitals i venuts a famílies catòliques. 

Entre els menors podria estar la germana bessona de María José Picó, nascuda a Elx (Baix Vinalopó) el març del 1962. És només una de les més de 2.000 persones que han denunciat la sostracció de bebés en hospitals durant la dictadura franquista i que ara denuncia el documental La caja vacía de Javier Falcó per a donar veu als milers d’afectats perquè el cas no caiga en l’oblit.

“Els pares no podien veure els fills morts, ni van poder dur la meua germana a enterrar-la a Elx, havia de ser a la fossa comuna del cementeri d’Alacant”, ens explica María José sobre el cas que va patir la seua família.

Fa deu anys que cerca una documentació misteriosament desapareguda. Li diuen que “els documents no estan perquè es perderen en riuades, en incendis, en canvis d’un lloc a un altre…”, relata.

Les dues exhumacions fetes al cementeri d’Alacant han demostrat la inexistència de restes compatibles amb l'ADN del pare i la mare. Tanmateix, això no ha impedit que s'arxive el cas. Per a María José, “a les mares i pares se'ls va enganyar d’una manera cruel i a nosaltres se’ns continua enganyat actualment”.

El seu cas ha servit al cineasta Javier Falcó per a endinsar-se en una trama de corrupció delictiva i traure a la llum la caixa buida que fa seixanta anys van soterrar en una fossa comuna del cementeri d'Alacant.

El documental de Javier Falcó pretén “posar en relleu aquest cas perquè molts altres casos isquen a la llum”. El director denuncia que “no hi ha hagut una voluntat clara des de l’administració de la justícia de depurar totes les responsabilitats”.

La presentació de La caja vacía forma part del projecte Fosses del franquisme de l'àrea de memòria històrica i de cultura de la Diputació de València que tracta de desfer la llosa de l'oblit de la part més fosca de la nostra història recent.

També et pot interessar

stats