Comença el primer juí a Espanya per un cas de "nadons robats"

El fiscal demana 11 anys de presó per a Eduardo Vela pel robatori d'un bebé el 1969 a la clínica San Ramón de Madrid.

Comença el primer juí a Espanya per un cas de \"nadons robats\"
Comença el primer juí a Espanya per un cas de "nadons robats"

A primera hora del matí ha començat a l'Audiència Provincial de Madrid el primer juí que se celebra a Espanya per un cas de xiquets robats. Inés Madrigal ha aconseguit fer seure al banc dels acusats el doctor Eduardo Vela, el ginecòleg de la clínica San Ramon de Madrid que, presumptament, la va sostraure i la va entregar a la seua mare adoptiva fent-la passar per filla biològica. Les famílies adoptives arribaven a pagar al voltant de 800.000 pessetes, vora 5.000 euros, pels bebés. 

En arribar al jutjat, altres afectats han rebut amb aplaudiments Inés. "Aquest ja no és el meu cas, açò ha transcendit”, ha afirmat i ha afegit que “tot el món ha de saber que en aquest país es robaven xiquets".  L'acusat  té ara 85 anys i al·lega que pateix una malaltia degenerativa que, segons la defensa, l'incapacita per a afrontar el judici, tot i que un examen forense ha determinat que sí que està capacitat. 

Les notícies del matí ha parlat amb l'última xiqueta presumptament robada a la clínica San Ramón pel doctor Vela, que és valenciana. Ella, que prefereix mantindre l'anomimat, ha explicat que espera que este juí siga un abans i un després, i que la justícia la deixe accedir a la informació perquè les famílies biològiques es puguen retrobar. 

El cas d'Inés Madrigal és el primer que arriba a juí. Un camí que havien intentat altres afectats, amb més de 2.0000 denúncies de xiquets robats a tot Espanya,  però que es van arxivar per falta de proves. Per arribar a seure al banc dels acusats el doctor Vela, el presumpte cap de la xarxa de venda de xiquets, Inés Madrigal ha hagut de denunciar la seua mare adoptiva perquè acusara el ginecòleg. Una actitud molt valenta, segons explica Neus Roig, presidenta de l'Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors.

Ahir a la vesprada, una representació dels col·lectius de xiquets robats va anar al Congrés a explicar el problema als diputats. A més, divendres passat s’hi va presentar un document en què es demana que es cree una comissió de treball que obligue a investigar els milers de casos pendents. A Espanya es creu que hi ha unes 300.000 víctimes d'aquesta xarxa de robatoris de xiquets de bolquers que ha actuat impunement durant la dictadura i fins ben entrada la democràcia. El juí del doctor Vela servirà, sobretot, per a posar damunt la taula un problema del qual ningú no vol parlar.

També et pot interessar

stats