CaixaForum València aposta per l’art d’Inma Femenia i Anna Talens

Les artistes valencianes han ideat dues escultures per al nou centre cultural de la Fundació la Caixa: Arc al cel i Palafit.

CaixaForum València aposta per l’art d’Inma Femenia i Anna Talens

Aquest dimecres s'han presentat les primeres obres que habitaran el futur CaixaForum València. Dues escultures, creacions de les artistes valencianes Inma Femenía i Anna Talens. Les obres s'han creat expressament per a CaixaForum València i s’instal·laran de manera permanent al nou recinte cultural. 

D’una banda, Arc al cel, d’Inma Femenía, se situarà a l’interior de l’edifici Àgora. Es tracta d’una proposta artística que s’integra i dialoga amb l’ecosistema natural i orgànic creat per Enric Ruiz-Geli. El projecte aprofita la llum solar i reprodueix un espectre cromàtic que es defineix com el fenomen òptic i meteorològic de l’arc de Sant Martí. L’obra representa combinació d’art, natura, ciència i arquitectura que l’artista ha interpretat com l’essència de CaixaForum València.

La instal·lació, situada a 30 metres d’alçària, aprofitarà la llum natural que banya l’edifici a través de la claraboia i només serà visible els dies amb llum solar directa, semblantment a un fenomen natural. A més, Arc al cel estarà subjecte a factors com el transcurs del dia i les estacions de l’any, que en modificaran la visibilitat i crearan una experiència diferent i única en cada visita que es faça a CaixaForum.

A l’exterior la protagonista serà la instal·lació Palafit, d’Anna Talens. L’artista proposa una escultura que té com a referent l’arquitectura agrària pròpia dels ecosistemes aquàtics. Es tracta d’un palafit daurat de secció triangular, pensat per a recordar la manera de viure dels agricultors de l’Albufera i de les zones aquàtiques. 

Escultura "Palafit" d'Anna Talens
Escultura "Palafit" d'Anna Talens

Palafit se situarà sobre els estanys d’aigua que envolten l’Àgora. Concretament, davant les grades de darrere l’edifici, un lloc perfecte per a reunir grups de persones i programar visites que donen a conéixer la història i les qualitats de l’entorn natural de València. 

Del reflex de Palafit a l’aigua en resultarà la figura d’un rombe. La incidència de la llum solar és fonamental per a aconseguir aquest reflex i per això s’orienta cap a l’est, la mateixa orientació que guiava els agricultors per a poder aprofitar al màxim les hores de sol. Cal recordar que l’Àgora està situada a l’antiga ribera del riu Túria, just on hi havia l’Assut de l’Or, resclosa amb la qual es regaven els camps més pròxims i que va desaparéixer amb el desviament del riu. 

Els treballs de construcció de CaixaForum València avancen segons el calendari previst i ja s'han completat un 25%. Actualment estan centrats en l'alçament d'estructures, de manera que ja s’intueixen les formes del futur centre cultural. Serà a l'interior de l'Àgora, on s'ubiquen dues sales d'exposicions. També estan en procés de construcció les oficines, la tenda i un restaurant que completaran el recinte. A poc a poc el nou centre cultural va prenent forma i omplint de vida la construcció de Calatrava. 

Encara es desconeixen les propostes culturals que acollirà CaixaForum València, la pandèmia ha trastocat tots els calendaris expositius, però el que sí que està clar és que s'acolliran sis mostres a l'any. Les obres provindran dels fons propis de la fundació i d'acords amb altres institucions culturals com el Louvre, el British Museum, el Pompidou o el Prado.

Està previst que CaixaForum València òbriga les portes al juliol del 2022. 

També et pot interessar

stats