'El buen patrón' triomfa en els Goya 2022 i 'Las leyes de la frontera' és la gran sorpresa

València brinda una escenografia perfecta per a una gala en la qual les nominacions valencianes no tenen sort

Blanca Portillo i Javier Bardem guanyen els premis Goya pel seus papers protagonistes en 'El Buen Patrón' i 'Maixabel' / Biel Aliño (Efe)

Havia acumulat el nombre més gran de nominacions de la història dels Goya, fins a vint, i els acadèmics han volgut que El buen patrón siga la gran guardonada de la nit. Fins a sis premis Goya han anat a parar a aquest film, inclosos el de millor pel·lícula, director, actor protagonista i guió original. El tàndem Bardem-León de Aranoa ja va triomfar el 2003 i hui, quasi vint anys més tard, tornen també a casa els dos amb un Goya sota el braç.

La sorpresa de la nit ha estat la pel·lícula del mallorquí resident a València, Daniel Monzón. Las leyes de la frontera, que no partia entre les favorites en la quiniela, ha sonat a l'escenari fins a cinc vegades. El director Daniel Monzón i l'estilista Sarai Rodríguez, dos valencians d'adopció, han aconseguit el Goya. També ha sigut destacable que Madres pararelas haja acabat sense cap guardó de les huit nominacions amb què s'hi presentava.

València s'ha vestit de gala per celebrar la 36a edició dels Premis Goya, l'edició del retrobament del cine espanyol. Ha tornat el públic presencial encara que no hi ha hagut ni besos ni abraçades i sí moltes mascaretes obligatòries al pati de butaques.

Un primer flaix de la pel·lícula Calabuch de Berlanga i dos minuts de pirotècnia de Ricardo Caballer han sigut el tret d'eixida a una nit de premis envoltats de glamur. El cine espanyol ha celebrat la festa més important a València i el Palau de les Arts ha mudat l'escenari d'òpera en un luxós plató televisiu per on han desfilat les grans personalitats del cinema.

Després de tres hores de catifa roja començava una gala amb la música de Nino Bravo i l'himne Libre, interpretat per Bebe, Jedet i Cristina Castaño. Aquesta vegada no hi havia presentadors sinó un seguit de participants que entraven i eixien d'escena. La primera a fer-ho, l'actriu Carmen Machi que ha donat la benvinguda al públic en valencià.

Poc afortunats han estat els nominats i les nominades de la terra. Només tres premis han tingut cert regust valencià. El de l'actor Arturo Valls, que participava com a productor en el curtmetratge Tótem loba, dirigit per Verónica Echegui, i que ha aconseguit el premi a millor curt de ficció i els dos altres premis per a valencians d'adopció, Daniel Monzón i Sarai Rodríguez, de Las Leyes de la frontera'.

Durant les tres hores i díhuit minuts de gala, amb guió però poc de ritme, hem vist com de tant en tant es feia l'ullet a la ciutat amfitriona. Més d'un actor i actriu han donat la bona nit al públic en valencià; l'actor castellonenc Guillermo Montesinos, vestit de Francis Montesinos, ha presentat els nominats a millor muntatge en valencià i en l'In Memoriam hem vist valencians que han faltat l'últim any com Concha Márquez Piquer o Vicent Lluna. També a l'inici del discurs del president de l'Acadèmia de Cine, Mariano Barroso ha agraït la presència de la família de Luis García Berlanga a la sala.

Igualment ha volgut recordar, en el que possiblement siga el seu últim discurs en el càrrec, les històries que escrivia Almudena Grandes, el dolor que ocultava Verónica Forqué, la grandesa de l'actriu Pilar Bardem o la riquesa que significa tindre quatre nominats als Premis Oscar en la gala dels Goya d'enguany.

València ha resultat una amfitriona de cine que es recordarà per ser la ciutat on es va lliurar el primer Goya internacional a una emocionada Cate Blanchett, on Blanca Portillo va aconseguir el seu primer Goya (per Maixabel) i José Sacristán arreplegava el premi d'Honor a tota una vida dedicada a la interpretació.

Ángela Molina, Goya d'Honor 2021, ha tancat la gala parafrasejant Berlanga, parlant de l'amor i el cine i amb un crit de "Visca València!".

També et pot interessar

stats