Els bombos i tambors fan tremolar l’Alcora

Centenars de confrares participen en la Rompuda de l’Hora de l’Alcalatén, que inicia Rozalén. Alzira, també amb la tamborada protegida per la Unesco, implanta aquesta tradició

La plaça de l'Església de l'Alcora s'ha quedat menuda per a acollir els confrares i visitants que seguien la Rompuda de l'hora / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de març 2024 - 10:38 Actualitzat: 29 de març 2024 - 15:11

Els bombos i tambors són aquest Divendres Sant els vertaders protagonistes a l’Alcora. Un protagonisme compartit amb els centenars de confrares que s'han concentrat a la plaça de l’Església per a rememorar, puntuals, el moment de la mort de Crist amb l’atronador soroll dels elements de percussió amb la tradicional Rompuda de l’Hora. Enguany, a més, se suma a aquesta tradició Alzira, el municipi que comparteix amb l’Alcora la declaració de patrimoni immaterial de la humanitat per a la seua tamborada, i que estrena aquest acte també a migdia.

L’Alcora viu aquest divendres un dels seus dies grans de la Setmana Santa, sobretot un dels més multitudinaris, i no sols per la participació dels confrares, sinó també per la dels milers de visitants i curiosos que tracten de trobar un espai en la cèntrica plaça per a sentir, de ben a prop, el tremolor que transmet el ritme de milers de tambors alhora. Malgrat l'amenaça de l'oratge, aquest ha donat una treva perquè se celebre una nova edició d'aquest acte que organitza la germandat del Crist del Calvari.

Enguany, entre aquests visitants està l'artista, Rozalén i la seua intèrpret de llengua de signes, la moncofina Bea Romero. Elles seran les encarregades de donar el primer colp sobre la pell del tambor que donarà pas a l’ensordidor repic dels bombos i tambors, que ha retransmés la televisió d'À Punt.

Aquesta tradició es pretén implantar també a Alzira a la mateixa hora. De fet, per primera vegada, a les portes de l’ajuntament se celebra la Rompuda de l’Hora. Un acte que comptarà amb un element simbòlic: el bombo més gran de la província de València, que estrena la confraria de l’Oració en l’Hort, segons avançaven fonts de l’organització.

Pel que fa a la Rompuda de l’Hora de l’Alcora es va reconèixer com a bé d’interés cultural immaterial de la Comunitat Valenciana el 2012. Sis anys després es va declarar patrimoni immaterial de la humanitat la tradició de la tamborada, un reconeixement que al nostre territori tenen l’Alcora i Alzira i que comparteixen amb altres municipis de comunitats veïnes, com ara Aragó, Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia.

 

També et pot interessar

stats