Benicarló acull la primera edició de Sincròniques i esdevé la capital de la dolçaina i el tabal

El municipi ofereix tallers que inclouen els avanços més notoris al voltant dels dos instruments a càrrec de músics i professionals de gran prestigi.

Un moment de la xarrada de Saül Gómez sobre dinàmiques en els assajos de colla
Un moment de la xarrada de Saül Gómez sobre dinàmiques en els assajos de colla
13 d'agost 2018 - 10:10

Estes jornades innovadores acullen tallers intensius de tècnica instrumental, d’interpretació, de manipulació, de respiració o de noves tecnologies aplicades a la dolçaina i el tabal. Tot a càrrec de professors i d’instrumentistes, com ara Antonio Sánchez, Eduard Navarro o Saül Gómez. A més, també inclouen xarrades sobre estos instruments i la seua tradició, com la que ofereix Jordi Reig, d’Al Tall, o assatjos de colla i concerts a càrrec dels alumnes.

El regidor de Cultura, Josep Barberà, ha destacat el caràcter integrador dels tallers, ja que "Sincròniques ajudarà a intercanviar i a compartir experiències de nord a sud que contribuiran a conéixer altres maneres de fer” i també “a posar en valor la música tradicional".

En aquest sentit, el president de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Benicarló, Álvaro Pla, ha remarcat la necessitat d’organitzar estes jornades "per tal de dinamitzar el món de la dolçaina".

Pau Puig, dolçainer organitzador de les jornades, afirma que "si volem tocar música tradicional, necessitem tècnica”. "Tenim un ventall de possibilitats que es bastant ampli, però podríem aconseguir-ne més”, ha afegit. Pau ha destacat "l’esforç d’ajuntar en classes i concerts dolçainers i tabaleters que no es coneixen, alguns amb un nivell molt elemental i uns altres amb un nivell molt alt, però tots amb moltes ganes d’aprendre".

Homenatge popular a Carles Santos

Les jornades inclouran diumenge una gran cercavila i un concert popular en homenatge al músic i compositor Carles Santos, que va integrar la dolçaina i els instruments tradicionals en algunes de les seues obres més conegudes. Hi participaran dolçainers i tabaleters de tot el territori valencià i de les terres de l'Ebre: bandes de música de Benicarló i la Sénia, nans i gegants de Càlig, Benicarló, Amposta i Alcanar, la Muixeranga de Vinaròs i l’alumnat de les jornades. "Serà un homenatge amb molt de respecte, i emoció, a un dels pocs músics de nivell internacional que ha inclòs la dolçaina en l’àmbit de la música clàssica i contemporània", ha assenyalat Pau.

També et pot interessar

stats