Benassal reviu la memòria de les escoles dels masos
L'Associació Cultural Benassal Segle XXI i Amics i amigues del Cantó organitzen, en col·laboració amb el Museu Pedagògic de Castelló de l’UJI, les Jornades d'escoles rurals
La recuperació de la memòria de les escoles dels masos que es van construir als anys 30 a les comarques del nord protagonitza aquest cap de setmana les 'Jornades sobre escoles rurals' que acull Benassal (Alt Maestrat) i que pretenen rescatar-les de l'oblit i donar visibilitat a aquesta iniciativa republicana que va acostar l’educació als masos dels entorns rurals.
Benassal agafa el testimoni de Llucena (Alcalatén) i Atzeneta del Maestrat (Alt Maestrat), on ja s’han fet diferents treballs d’investigació i divulgació sobre aquestes escoles que han estat amenaçades pel despoblament durant dècades. Es van implantar a partir del 1932, durant la II República, cosa que feu possible l’alfabetització dels xiquets i les xiquetes que vivien més allunyats dels nuclis de població principals i van estar actius fins al 1969, moment en què la Llei General d’Educació que va suposar el seu tancament progressiu.
L’agenda s’ha encetat aquest dissabte, a les 9:00 del matí, amb l’exposició d’experiències dutes a terme per diferents col·lectius al voltant de les escoles rurals i dels projectes de futur al voltant d'aquest patrimoni. En acabant, a les 13:00 hores, ha tingut lloc la visita al Museu de la Vida Rural de Benassal a càrrec de l’Associació Cultural Benassal Segle XXI.
A la vesprada, es farà una visita a l'escola de les Llometes, on s'inaugurarà una exposició-homenatge a l'escola, un acte que anirà acompanyat de la lectura de textos i un col·loqui amb antics alumnes.
Diumenge, a les 8:00 hores, es reprenen les activitats amb una excursió a peu des de Benassal fins a l'escola del Canto, ubicada a l’entorn del riu Montlleó, on s'inauguraran els panells de l'aula museu i es farà una lectura de textos literaris sobre l'escola.
El Museu Pedagògic de Castelló
Les jornades formen part del projecte Museu Pedagògic de Castelló (MPdC), concebut pel Programa d'Extensió Universitària (PEU) de l'UJI, una iniciativa en xarxa que es va iniciar fa cinc anys i que fomenta la recerca i la recuperació de la memòria educativa, contribuint a la vertebració del territori.
Amb la tasca feta en els darrers anys a través del MPdC, s'han aconseguit censar més de 100 centres educatius en diferents nuclis de masos de les comarques del nord, gràcies als testimonis orals de mestres i alumnes d'aquelles escoles.
El Menador Espai Cultural de Castelló de la Plana acull la versió tangible del MPdC, que conté part del patrimoni restaurat de gran valor documental que mostra els mètodes amb què se'ls ensenyava als antics aspirants a mestres, com ara mapes escolars o escultures anatòmiques, algunes d'aquestes d’època republicana.